Зъбни импланти – имплантология

Обща част

Имплантологията е сравнително нов дял от стоматологията и е най-съвременният метод за възстановяване на частична или пълна загуба на съзъбието. Благодарение на нея пациентът може да предпази съседните си зъби от изпиляване и загуба на здрави твърди тъкани.

Лечението със зъбни импланти се налага при липса на един,  на група зъби, невъзможност някой наличен да бъде възстановен или пълна загуба на дентицията. Има няколко условия, които трябва да бъдат спазени преди поставянето им:

 • пациентът да има навършени 18 години и напълно развита челюстна кост
 • всички видове заболявания на зъбите и венците да бъдат преди това излекувани
Структура на импланта

Зъбните импланти се състоят от интраосален имплантат – подвенечна част, която се поставя в челюстната кост и замества корена на зъба и супраструктура –  надвенечна/надстройка или така нареченият абатмънт, върху който се поставя короната. Първата част е изградена от съвременен, висококачествен титан четвърта генерация, който е биологично съвместим. В тази връзка е редно да уточним притесненията на повечето пациенти относно „отхвърлянето“ на имплатите от организма. Металът – титан е индиферентен, не предизвиква имунна реакция тип „чуждо тяло“, тоест неприемането му  не може да бъде свързано с материалът, от който е направен.

Видове импланти

Имплантите могат да бъдат два основни вида – винтови(поставени в „по-меката“  костта) и базални(поставени в „по-твърдата“ костта) като и двата вида притежават тези части.

Винтовите се поставят в костта, след което биват закрити с лигавица в рамките на 2 до 6  месеца. През този период от време протича така наречената остеоинтеграция. Следва разкриване на импланта, взимане на отпечатък и  изработка на  констукцията, която ще служи за възстановяването на коронковата част на зъба, зъбите или зъбните дъги. Базалните се поставят и 3 дни след това могат да бъдат натоварени – да бъде сложена конструкция върху тях.

В някои случаи е необходимо допълнителни интервенции, за да бъде постигнат оптимален терен за поставянето на зъбните импланти –  костозаместване или така наречената аугментация, синус лифт – повдигане на пода на максиларния синус или GTR – мекотъканна присадка.

Етапи

Етапите за поставяне на зъбни импланти включват:

 • консултация със специалист и насрочване на нужните допълнителни изследвания – панорамна рентгенография, CBCT – конично-лъчева компютърна томография, отпчатък за ситуационни модели
 • анализ на изследванията, съставяне на план за лечение и компютърно планиране на местоположението на импланта спрямо наличната кост и важните анатомични структури – максиларен синус, долночелюстен канал
 • ако има нужда предварителна подготовка на полето – костозаместване, синус лифт
 • поставяне на импланта (в зависимост от вида му)
 • натоварване на импланта(времевият диапазон зависи от вида имплант, които е избран)
 • грижа за импланта – даване на ясни инструкции от специалиста за поддържане здравето на зъбния имплант, контролни прегледи и профилактика с цел запазването му в най-дългосрочен план.
Усложнения
 • навлизане на имплант в долночелюстния канал и засягане на мандибуларния нерв, при което следва преходна/непреходна парестезия(изтръпване на съответната долночелюстна половина)
 • периимплантит, при който рисковите фактори са предишно пародонтално заболяване, слаб плак-контрол, липса на поддържаща пародонтална терапия, остатъчен цимент, тютюнопушене, липса на кератинизирани тъкани, оклузално претоварване
Защо да изберете нас ?

Използваме висок клас зъбни импланти, които осигуряват максимална естетика и здравина. Разполагаме с екип от отлични специалисти – непрекъснато развиващи се с най- съвременните методики, насочени към възстановяване и поддържане на денталното здраве.

 • Ако имате някакви въпроси свързани със зъбните импланти, моля пишете ни на office@ortodentbg.com.
 • С нашия асоциран специалист д-р Тодоров може да се запознаете тук.
 • Цените на зъбни импланти може да разглеждате тук.
Call Now Button