Зъбни импланти – най-важното

1. Какво ще разбера на тема зъбни импланти ?

  • Какво представляват имплантите за зъби
  • Какви видове зъбни импланти има, по какво да ги различа
  • Процедурата – кратко и ясно
  • Какво е възстановяването след поставянето им
  • Важни въпроси и отговори
  • Цена за зъбни импланти

Имплантът е изкуствен зъб, състоящ се от корен, коронка и съединяващ ги елемент. Изработват се от хипоалергенни материали, като за корена се избира предимно титан заради неговата издръжливост и биосъвместимост. За разлика от другите протези, зъбни импланти не предизвикват гадене, подходящи са за почти всеки пациент, комфортни са за носене и са добро решение за много клинични случаи. Поставят се както при липса на един или няколко зъба, така и в случаи с цялостна загуба на естествените зъби. За различните случаи се ползват имплант с коронка, мост върху 2-3 импланта, пълна неподвижна протеза върху 6 или 8 импланта или класическа имплантация от 8-10 импланта на една челюст.


2. Видове зъбни импланти

Имплантите се изработват в различна форма и от различни материали, което позволява да се избере конструкция според индивидуалните параметри (плътност на костната тъкан, височина и ширина на венеца). Биологичната съвместимост на импланта със съседните тъкани стимулира организма да го приеме по-бързо и да не го отхвърли като чуждо тяло.

Според материала, от който са изработени, биват:

• Титаниеви:

75% от всички импланти, които се поставят. Това се обяснява с плътната повърхност на материала, който не корозира и не възпалява околните тъкани. Титанът е пластичен и подходящ за оформяне на импланти в различна форма.

• Циркониеви:

предпочитани за предни зъби, защото корените/ винтовете са бели и не прозират през венеца. Здравината им се доближава максимално до тази на естествената костна тъкан. Имат биосъвместимост на добро ниво. Единствен недостатък е високата цена на зъбните импланти от цирконий.

Керамиката и металокерамиката се използват за видимата част на имплантите поради визуалното сходство с естествените зъби. Металокерамиката е предпочитана за задни зъби, защото е по-здрава, но металът прозира и не изглежда добре на предните зъби.

Според начина на поставяне, имплантите се разделят на:

• Кореновидни импланти:

Най-често използваните в стоматологичната практика. Основното условие за поставянето им е да има достатъчно костна тъкан за закрепване. Ако се налага, естествената кост може да се надгради с изкуствена костна тъкан.

• Базални импланти:

Фиксират се плътно в твърдата базална кост без добавяне на изкуствена костна тъкан.

• Скулови импланти:

Изкуствените корени са с дължина 3-6 см. Това позволява плътното им закрепване в скуловата кост на горната челюст, която не подлежи на атрофия. Винтът е надежден, стабилен и не изпада при изменения в костния състав на челюстта.

Според конструкцията, се различават следните видове импланти:

 • Еднокомпонентни и мини-импланти:

Единната конструкция позволява протезирането да се извърши 2-4 дни след поставянето им. Подходящи са при пациенти с малък обем костна тъкан. Мини-имплантите са разновидност на еднокомпонентните и се поставят за временна и допълнителна фиксация на протезите.

• Многокомпонентни импланти:

Съставени от 2 или 3 части (корен, абатмънт и коронка). За поставянето им е нужна достатъчна като обем и плътност костна тъкан. Наличието на съединителен елемент (абатмънт) позволява функционално и естетично възстановяване на цял зъбен ред.


 3. Процедура по поставяне на зъбни импланти

Имплантацията е хирургическа операция, която се извършва на етапи от няколко специалисти. Всичко започва с диагностика след анализ и компютърна томография. Следва избор на най-подходящия способ за протезиране, операция с продължителност от 30 минути до няколко часа, рехабилитация и поставяне на коронка. Само специалист може да избере вида на имплантацията и да прецени кой метод на лечение е целесъобразен.

Методиката на поставяне на импланти се разделя на два вида:

 • Едноетапна:

Процесът продължава около час и пациентът е под упойка. Хирургът разрязва венеца, подготвя мястото, завинтва импланта и прави необходимите шевове. В същия ден или след няколко дни върху изкуствения корен се поставя временна коронка. Постоянната коронка се слага 3 до 6 месеца след операцията. Този метод е икономичен, естетичен и щадящ формата на венеца. Практикува се за предни зъби, но се изисква определена плътност, ширина и височина на венеца. Недостатък е, че с времето винтът може да се разхлаби.

• Двуетапна:

Първият етап е поставяне на изкуствения корен. Вторият започва след 3до 6 месеца с дооформяне на венеца и снемане на отпечатък. След седмица се поставя надкостната част на импланта – абатмънт с коронка.


4. Възстановяване след поставяне и лечение

В първите три дни след операцията може да се появят отоци. Нужни са 10 дни за да се възстанови първоначалното състояние на венеца. Тогава се свалят шевовете. В периода на рехабилитация е необходимо спазване на идеална хигиена в устната кухина и се следи за възникнали усложнения. Едно от сериозните усложнения е отхвърлянето на импланта от организма. Това се случва с около 1% от пациентите през първата година след поставянето. Проблемът е свързан най-често със съпътстващи възпаления в устната кухина или общо заболяване. Други причини за поява на усложнение са: инфекция след операцията заради понижен имунитет, лоша хигиена, неправилен избор на размера на протезата и нейната позиция, нередовни посещения при стоматолога след операцията. В зависимост от периода на възникване и степента на отхвърляне, се различават симптоми като подвижност на протезата, рязка болка и кървене от мястото на имплантация, повишена телесна температура, отоци и гнойни образувания около изкуствения корен.


 5. Плюсове и минуси на зъбни импланти

Поставянето на зъбни импланти означава здрави и надеждни изкуствени корени за пациента за дълъг период от време. Различните методи на поставяне и варианти на конструкция позволяват индивидуален подход и намиране на най-доброто решение. Използването на титан сваля до минимум вероятността имплантът да бъде отхвърлен. Качествените материали формират висока цена на зъбните импланти и това често се приема като минус от страна на пациентите. Други неудобства са възможните следоперативни усложнения и дългата рехабилитация с чести посещения при стоматолога.


 6. Алтернативи на зъбните импланти

За някои пациенти поставянето на импланти не е възможно и единствената алтернатива за тях остават стандартните протези. Най-обикновеният вариант е подвижна протеза, която се прикрепя към съседните зъби с кукички от същия материал или с наличие на метал. Така зъбният ред визуално се възстановява, а и протезата поема дъвкателно натоварване. Неудобството идва именно от подвижността, която е естетически непривлекателна и венецът може да бъде наранен. Постоянните протези са неподвижни мостови конструкции от керамика, метал, цирконий или металокерамика, при които се използват налични естествени зъбни корени или изпилени съседни зъби. Възможна е и комбинация от подвижни с неподвижни протези. Изключително добра алтернатива е автотрансплантацията, когато за имплант се използва естествен зъб. Един зъб се пренася на друго място. Това може да стане например при екстракция на мъдрец, който веднага се поставя на мястото на липсващ зъб. Автотрансплантацията е много подходяща за пациенти на възраст до 24 години, при които един стандартен имплант би деформирал растящата челюст.


7. Въпроси и отговори

 Има ли противопоказания за имплантация?

Процедурата не се извършва на пациенти с генетични заболявания на минералния обмен, с онкологична диагноза, ХИВ, СПИН и болести на кръвта. Операцията се отлага във времето, ако пациентката е бременна или провежда хормонално лечение.

Има ли болка при поставянето на зъбни импланти?

 Изпитването на болка е индивидуално, но пациентът е защитен с анестезия, обезболяващи, и следоперативен курс с лекарства за намаляване на болката, отока и защита от инфекция.

Има ли разлика при имплантирането в горната и долната челюст?

Долната челюст е по-широка и костната ѝ тъкан е по-плътна. Благодарение на това, имплантите се закрепват много по-бързо. От друга страна, челюстта е подвижна, с много нерви и кръвоносни съдове и по нея се работи с повече внимание. Горната челюст е с по-пореста структура и тук по-често се налага пластика на атрофиралата кост. Тук са синусите, за които хирургът трябва също да внимава.

 Може ли да се прави ЯМР със зъбни импланти?

Материалите на имплантите не се намагнетизират и томографията е абсолютно безопасна. Апаратурата няма да промени позицията или формата на импланта. Въпреки това, преди прегледа пациентът трябва да съобщи за наличието не само на импланти, но и за коронки, и протези. Това се прави за по-голяма точност на резултата.

Колко време издържат зъбните импланти?

Добре поддържаните качествени импланти може да служат до края на живота като естествени зъби. Изкуственият корен остава без проблеми във венеца повече от 30 години. В зависимост от материала, коронките издържат от 3 до повече от 20 години.

Цена за зъбни импланти в дентална клиника Ортодент.

Екип на дентална клиника Ортодент.

Полезни теми:

Зъбни мостове

Зъбни корони

Call Now Button