Мини импланти в ортодонтията [Ролята им]

1. Инфо – какво са мини импланти

Ортодонтските мини импланти са малки титаниеви винтове (1,5-2 мм диаметър), които се фиксират в костта за времето на лечение. Те служат като опорни точки за ортодонтски конструкции, които трябват да изместят зъбите в определено направление. Мини имплантите позволяват този процес да се контролира по-точно, благодарение на което лечението завършва с по-добър и по-бърз резултат.


2. Кога се използват мини импланти

 • Като допълнителна опора на ортодонтската конструкция за корекция на захапката с използване на естествената подвижност на зъбите. Мини винтовете пречат на добре разположените зъби в реда да се разместват. Най-актуално е използването на мини импланти в случаи, когато зъбите, нуждаещи се от подравняване са малко на брой. Най-често се използва при подреждане на фронталния сегмент, при дистализирани зъби и закотвянето им в последствие.
 • За изтегляне на ретиниран зъб (който е задържан в костта и не може да пробие венеца сам).
 • Корекция на позицията на зъбите преди последващо протезиране. При липса на няколко поредни зъба в един ред, особено дъвкателни, няма да е възможно да се реши проблемът само с помощта на брекет система. На местата на липсващи зъби се монтират мини винтове, които служат като опора за елементите от брекет системата. В ортодонтията липсата на няколко поредни зъба винаги е голям проблем, който понякога прави лечението невъзможно.
 • Самостоятелно използване за корекция на единична патология, без участието на други зъби от реда.

3. Ролята на мини имплантите

Стабилната опора е основна задача в процеса на лечение на неправилната захапка. Силата, която се създава от ортодонтския апарат измества положението на отделни зъби. За да действа ортодонтският апарат според зададения план , трябва да се сведат до минимум нежеланите ефекти на противодействащите сили. Това става с помощта на мини импланти , които създават качествена скелетна опора.

Ортодонтските мини импланти:

 • Предотвратяват нежеланото придвижване на зъби, като в същото време помагат за преместването на проблемните зъби в нужното направление;
 • Съкращават времето за лечение;
 • Позволяват да се извършват незначителни корекции, без да се поставят брекети на всички зъби.
 • Заместват големи конструкции с дъги, които трябва редовно да се пристягат от ортодонта.

4. Предимства и недостатъци

Предимства:

 • Съкращаване срока на лечение. При ортодонтско лечение, пациентът носи неснемаем апарат в течение на дълъг период от време. С използването на мини импланти, срокът за корекция на захапката е с около 20-40% по-кратък.
 • Облекчава работата на брекетите. При традиционното лечение, противовесът се подсигурява с допълнителни елементи, които се прикрепват към брекетите. Това прави конструкцията по-тежка и създава дискомфорт у пациента.
 • Прецизност на корекцията. Силата на натиск на брекет системата и скоростта на преместване на зъбите се планират още на предварителния етап на ортодонтското лечение. Ако за опора на брекетите се използват мини импланти вместо собствени зъби, процесът може да се планира много по-точно.
 • Биосъвместимост. Тези импланти не предизвикват алергични реакции. Организмът не ги отхвърля. Те не предизвикват възпаления и увреждане на костната тъкан. Използват се дори при пациенти с тънки венци.
 • Могат да се поставят на всякакви места. Мини имплантът е къс и може да се завинти на места, при които поставянето на стандартни импланти е невъзможно. На горната челюст може да се поставят близо до максиларните синуси, без риск да ги увредят.
 • Лесно отстраняване. За ортодонтско лечение, титановият мини винт се използва за среден срок – половин година. След това се изважда от венеца без да оставя увредена тъкан.
 • Ниска цена в сравнение с неудобните и много по-големи самостоятелни ортодонтски апарати.
 • Естетика – при незначителна патология проблемът може да се реши само с мини винтове, а в по-сложни случаи с винтове и по-малък брой брекети.
 • Възможно натоварване веднага след поставянето им.
 • Съвместими с всички ортодонтски апарати.
 • В някои ситуации използването им предотвратява хирургична намеса.

Недостатъци:

Научните изследвания доказват, че мини имплантите не нанасят вреда на зъбите или на другите анатомични структури в устата. Повечето мини импланти остават стабилни за времето на цялото лечение. Въпреки това, около 10% могат да загубят своята функционалност. Обикновено това става в първите месеци след поставянето им. Това не представлява никаква опасност и ортодонтът лесно ги заменя с нови.


5. Процедурата по поставяне на мини импланти

Поставянето на мини импланти се предшества от подробен преглед и изследвания от страна на ортодонта. Самото поставяне е бързо и с местна анестезия. Процедурата е безболезнена и неинванзивна. Ортодонтът обезболява венеца, пробива лигавицата и завинтва импланта в костта. Единственото, което пациентът усеща, е лек натиск. След поставянето на импланта, на повърхността остава да се вижда малка закръглена форма с отворчета за закрепване на ортодонтското устройство. Може да се усеща някакъв дискомфорт за около денонощие. След края на лечението и достигането на желания резултат, мини имплантите се изваждат и костта бързо зараства.


6. Има ли противопоказания

Както в случаите с класическите импланти, поставянето на мини импланти също има своите противопоказания. Това са бременност, ендокринни нарушения и в частност неконтролиран диабет, автоимунни заболявания, онкология (освен в състояние на пълна ремисия), слаб имунитет, лъчетерапия, проблеми със съсирването на кръвта, възпалителни процеси в устата.


7. За какво време се поставят мини импланти при ортодонтско лечение

Това зависи от клиничния случай и целта за поставяне на мини винтовете. Може да е за 1 месец, а може и за 1 година.


8. Нуждаят ли се мини винтовете от специални грижи?

Пациентът задължително трябва да почиства както зъбите си, така и брекетите, и мини винтовете. Обикновено се използва специална четка, потопен в антисептичен разтвор. С нейна помощ се почиства цялата видимата част на мини импланта.


9. Вредни ли са мини имплантите за естествените зъби

Когато те са поставени правилно, нямат никакво вредно действие върху зъбите и околните меки тъкани. Това може да се случи, ако се разклатят, но тогава ортодентът ги заменя с нови.

Цените на различните видове ортодонтско лечение може да откриете тук.

С екипът от специалисти може да се запознаете тук.


Още полезни статии на ортодонтска тематика ще откриете:

Leave a comment

Call Now Button