Зъбен душ [Най-важното]

Какво е зъбен душ


Зъбен душ, наричан още иригатор, е специално устройство, използвано като допълнителна грижа за по-добро почистване на труднодостъпни места в зъбната редица при тези пациенти, които носят протези, ортодонтски апарати или са с неправилна захапка. Апаратът почиства всички повърхности на зъбите, венците, езика, междузъбното пространство, протези и ортодонтски конструкции, но не е заместител, а допълнение към четката за зъби. Душът не е в състояние да почисти повърхността на емайла толкова старателно, колкото четката за зъби. Това устройство работи, свързано с ел.мрежата или на батерии. Оборудвано с електродвигател и компресор, който създава необходимото налягане на течността.

Какви са ползите при използване на зъбен душ


Пластмасовите накрайници на иригатора са по-малки в сравнение с четката за зъби, което позволява да се почистят зони със скупчени зъби, да се обхванат страничните стени на единични зъби, междинни части от мостове, фиксиращи ортодонтски апарати, гингивалната бразда в областта на имплантите. Друга полза от зъбния душ е редовният воден масаж на венците.
Как се използва зъбен душ
По време на работа от резервоара се подава вода или специална течност под налягане. Посредством специалните накрайници, водата се насочва към областите на устата, които не могат да бъдат достигнати с четка за зъби или конец. Душът трябва да се държи така, че струята да е под прав ъгъл спрямо повърхността на зъбите или венците. Налягането на водата може да се регулира. Продължителността на процедурата е около 15 минути.


Видове зъбен душ


Стационарен: Съдържа отделен контейнер за вода, който е свързан към накрайника със специална тръба.
Подвижен: Прилича на електрическа четка за зъби. Контейнерът за вода и всички механизми са събрани в едно устройство.


За кого е препоръчително използването му


• За всеки, който страда от кървене на венците. В този случай е нужна максимална хигиена и внимателен масаж, който ще укрепи венците;
• За всеки, който носи брекети. Брекетите пречат на стандартното почистване, но наличието им в устата означава двойно по-голяма нужда от премахване и недопускане на натрупване на бактерии. Зъбният душ помага за почистването на труднодостъпните места.
• За хората с коронки и фасети. Венецът около зъба с коронка се отпуска с времето и отваря процепи за проникване на частици храна, които не могат да се отстранят с четка или конец за зъби. Такава е и ситуацията с фасетите. Лошата хигиена съкращава срока за ползването им;
• При продължителен лош дъх. Една от причините за появата му са джобовете във венеца, в които загниват остатъци от храна и се развиват микроби;
• За пациентите с импланти. Поставянето на импланта се извършва на няколко етапа и процесът на зарастване изисква специална грижа и постоянно почистване. Не бива да се допуска и най-малкото възпаление, което може да допринесе за отхвърляне на цялата конструкция;
• За пушачи и диабетици. И двата случая се отразяват зле на венците и зъбите – образуват се налепи и започва кървене;
• Зъбният душ може да се използва от всеки, за който грижата за зъбите и венците е важна. Използването на устройството е чудесна профилактика срещу кариес, гингивит и пародонтит.


Има ли противопоказания


Независимо от всички плюсове, зъбният душ има и някои противопоказания. Едното от тях е пародонтит в остър период, когато венецът е възпален. В период на ремисия, душът е от помощ за почистване на джобовете и масаж за укрепване на венците. Другите противопоказания са свързани със сериозни сърдечни заболявания.


Колко често се използва


Всеки път след измиване на зъбите със стандартна четка за зъби. При наличие на брекети, уредът се използва след всяко хранене. Резултатът от редовно използване на зъбен душ е отлична профилактика на заболявания на венците и висококачествено почистване на труднодостъпните зони на устната кухина.


Вода или специален разтвор


За зъбния душ са подходящи питейна, бутилирана вода и физиологични разтвори. Водата трябва да е със стайна температура. Горещата вода уврежда иригатора, а студената вода уврежда зъбите. Може да се използва и чешмяна вода, ако не е много твърда. Билковите отвари могат да причинят отлагания и повреди в устройството. Зъболекарите препоръчват използването на специални балсами, които могат да се добавят към водата преди процедурите – за освежаване на дъха, с противовъзпалителен и лечебен ефект. Те са щателно филтрирани, така че не запушват иригатора с микрочастици. Балсамите не се пенят вътре в устройството като водите за уста.


Как се избира налягане


Зъбният душ укрепва тъканта на венците, но докато те все още са отслабени, струята на душа трябва да е с по-слабо налягане. То се увеличава постепенно до 600-700 kPa – именно при тази мощност може да се постигне терапевтичен ефект за венците. Често срещано погрешно схващане е, че душът не измива напълно пространството между зъбите, ако налягането не е максимално, но това не е така.


Защо са необходими различни накрайници


Накрайниците на душа разширяват списъка с полезното му действие: те почистват джобовете на венците, емайла от плака, езика и всички, недостъпни за обикновената четка за зъби места. Стандартните накрайници трябва да се сменят веднъж на всеки шест месеца, а тези с косъм или гумени ленти – веднъж на 3 месеца.

Видове накрайници за зъбен душ


Стандартни – за хора без специални заболявания или устройства в устата си. Дюзата е без косъмчета и прилича на извита под ъгъл тръбичка. Старателно и ефективно отмива плаката и остатъците от храна.
Ортодонтски – представляват извита тръбичка със сноп косми в края и се използват за брекети и други конструкции – корони, мостове, протези. Комбинацията от механично действие и струя вода позволява почистване на празнините между зъбите и дъгите на брекетите, както и да се премахне плаката от труднодостъпните места.
Пародонтални – предназначени за пародонтални джобове. Накрайникът от мек силикон или гума не наранява чувствителните венци. Не може да се използва при максимална мощност, защото създава допълнително налягане и при силен натиск върхът му може да се счупи.
Накрайник – лъжица – Накрайникът с форма на лъжица се използва след измиване на зъбите за отстраняване на плаката от повърхността на езика, бузите и небцето.
Накрайник-четка – Използва се като четка за зъби в комбинация с вода под налягане. Добре почиства зъбите, коронките, протезите. Подходящ за ежедневна употреба, но не замества четката за зъби, защото е с много твърд косъм.


Почистване на брекети с иригатор


Зъбният душ със специални накрайници се счита за най-ефективният начин за почистване на брекети, като се спазват няколко прости правила:

  1. Процедурата започва със задните зъби.
  2. Всяка скоба се почиства отделно, като се отделя специално внимание на ключалките и структурните елементи, които прилягат плътно към емайла.
  3. След това се преминава към междузъбното пространство и венците.
  4. Трябва да се използват специалните разтвори за зъбен душ.

С други подобни статии, може да се запознаете по-надолу:

====================================================================

С нашия екип от специалисти може да се запознаете тук.

Цените за всички процедури, включително силанизиране може да разгледате тук.

Leave a comment

Call Now Button