Митове и легенди за зъбите

Решихме в този наш материал да разкрием доколко са истина или легенда едни от най-закостенелите митове на тема зъби и дентално здраве, стигнахме до №17, обещаваме Ви, че ще им изненади, приятно четене …


Мит 1: Няма значение по кое време на деня си мия зъбите

Докато препоръчваме на всеки от нашите пациенти да си мият зъбите най-малко два пъти на ден, четкането в определено време оказва влияние върху вашето дентално здраве. През нощта, когато спим, нашите слюнчени жлези произвеждат по-малко слюнка. През деня потокът ни от слюнка е по-висок и това осигурява почистващ ефект, който не получаваме през нощта. Като цяло, тези със сухота в устата (естествено или поради лекарства) имат повече кухини, защото имат по-малко естествена слюнка, която почиства устата и измива частиците на храната. Така че, когато не си мием зъбите през нощта преди лягане, тези частици храна седят на зъбите ни през цялата нощ и допринасят за разграждането на зъбите с течение на времето. Миенето на зъбите сутрин не само се бори с гниенето, но и помага за борба с лошия дъх. В допълнение, изборът на диета играе важна роля в оралното здраве. Препоръчително е да миете зъбите си веднага след хранене и пиене с високо съдържание на захар и въглехидрати, за да предотвратите кариес, ако искате да се радвате на добро дентално здраве и свеж дъх.

Мит 2: Зъбният конец може да създаде пространство между зъбите

Не, зъбен конец не създава празнини между зъбите. Всъщност, зъбният конец помага да се предотврати кариесът между зъбите. Когато миете зъбите си с конец, премахвате остатъците от храна, разположени около зъбите и венците, което помага да ги поддържате здрави и премахва вредните бактерии. Когато започнете процедура за почистване на зъбите, може да изпитате кървене на венците, но след няколко седмици постоянно миене на зъбите, кървенето има тенденция да намалява. Ако венците ви все още кървят с конец за зъби с течение на времето, заболяването на венците може да бъде по-тежко и препоръчвам да се консултирате със зъболекар, за да определите причината и правилния план за лечение. Понякога, ако имате плака и натрупване на зъбен камък между и зад зъбите, може да е трудно да се почисти с конец за зъби. Зъболекар може да помогне за премахване на това натрупване и да го направи по-лесно за вас да се установи успешна процедура за почистване на зъбите с конец. Научете как да миете зъбите си с конец.

Правилно миене на зъбите и използване на конец

Мит 3: Това е само млечен зъб

Млечните зъби и на проблеми свързани с тях трябва да се обръща специално внимание! Те осигуряват необходимото пространство за постоянни зъби, за да се подредят под венците и да растат правилно. Кухините в млечните зъби-ако не се елиминират веднага-могат да доведат до загуба на зъби много по-рано от това естествено, което води до образуване на пространство. Ако това се случи, зъболекарят може да направи изкуствено фиксиране на пространството, докато постоянният зъб расте, но млечните зъби са най-добрите естествени фиксатори на пространството. Много е важно зъбите на вашето бебе да са възможно най-здрави. Ако детето не почиства млечните си зъби е много вероятно, че те няма да почистват и почистват постоянните си зъби, което води до по-сериозни и скъпи проблеми със зъбите, когато пораснат. Така че като цяло, това е нещо повече от млечен зъб.

Мит 4: Трябва да ходиш на зъболекар, само ако имаш болки в зъбите

Тове вероятно е един от българските митове в този списък, докато нещата не опрат до кокъл, в случая зъб, няма какво да правим в зъболекарския кабинет. Вероятно знаете поговорката “ превенцията е по-добра от лечението.“Това, което е сравнително по-малко известно, е, че диагностицирането и лечението на зъбен проблем на по-ранен етап е много по-лесно и рентабилно, отколкото ако е било решено по-късно. Дори и да не изпитвате зъбобол, препоръчваме да посещавате зъболекаря два пъти годишно за редовни почиствания и прегледи. Някои стоматологични проблеми са асимптоматични, но все пак могат да причинят инфекция и се нуждаят от лечение. Ако чакате твърде дълго, необходимото лечение може да се окаже по-скъпо, отколкото ако болестта е била уловена, преди да се влоши. Също така, зъбът е по-малко вероятно да бъде спасен в по-късен момент. Като цяло превенцията ви спестява време и пари в дългосрочен план.

Мит 5: Диетична сода/кола може да се пие, защото в нея няма захар

Въпреки че диетичните газирани напитки не съдържат захар, която причинява кариес, те все още са много кисели. Нашата уста има киселинолюбиви бактерии, които допринасят за устната кухина. Диетичните сода имат ниво на рН около 2-3, докато водата е неутрална при рН 7 (за справка акумулаторната киселина е много кисела при рН 0). Киселината в диетичната сода корозира емайла (външния защитен слой на повърхността на зъба), причинявайки чувствителност на зъбите. Някои хора са склонни да пият бавно сода през целия ден, което всъщност е по-опасно. Всеки път, когато пиете, бактериите в устата ви започват да работят с киселина и да атакуват емайла ви. Това ще отнеме около 20 минути, за да може устата ви да неутрализира тази киселина отново и всеки път, когато поглъщате, че 20-минутната атака започва отново. Освен сода, други кисели напитки като портокалов сок, цитрусови сокове и т.н. също могат да причинят подобни щети. Най – здравословните алтернативи за поддържане на хидратацията на тялото ви са вода, зеленчуков сок и мляко.

Мит 6: Оралното здраве не е свързано с останалата част от тялото

Вашето дентално здраве е свързано с вашето системно (общо) здраве и има много корелации между устата и тялото ви. Устата с тежък кариес и пародонтални заболявания е по-вероятно да предизвика бактерии в кръвта и да доведе до други здравословни проблеми. Изследванията откриват връзка между пародонтални заболявания и сърдечни заболявания, диабет, рак и много други.

Мит 7: Зъбите ми не са в добро здраве, защото остарявам

Стареенето не е автоматичен фактор за влошаване на оралното здраве. Тези, които се грижат за зъбите си в детството и в зряла възраст, ще продължат да имат здрави зъби в напреднала възраст. По същия начин, ако сте млади, това не означава, че зъбите ви ще бъдат здрави. Виждали сме много случаи, при които пациентите на възраст между 20 и 30 години имат толкова тежък кариес, че трябва да разчитат на протези и мостове. Като цяло, хигиената на устната кухина е важна, независимо от възрастта ви, така че не забравяйте да миете зъбите си с четка и конец през целия си живот, за да поддържате устата си здрава.

Мит 8: Дъвченето на дъвка без захар е толкова добро, колкото миенето на зъбите

Ако това беше вярно, децата навсякъде щяха да скочат от радост. Дъвка без захар, особено дъвка с ксилитол, може да има защитен ефект върху зъбите. Дъвката стимулира производството на слюнка, която помага да се измият емайловите киселини от храни, напитки и дори стомашна киселина в случай на проблеми като киселинен рефлукс. И ксилитолът помага да се удвои ефектът на слюнката.

Но дъвката все още не замества почистването на зъбите с четка и конец, когато става въпрос за отстраняване на плака от всички повърхности на зъбите. Трябва да миете зъбите си най-малко два пъти на ден за около две-три минути за добро дентално здраве.

Мит 9: Електрическата четка за зъби почиства по-добре от обикновената четка за зъби

Наричат ги мързеливи четки. Ако имате електрическа четка с въртяща се глава, по-добре я изхвърлете. Тя не може да почисти плаката. Няма мощност за завъртане на главата достатъчно пъти. Траекторията на движение на такива четки само допринася за това плаката да се набутва в междузъбното пространство. Ако главата на електрическа четка изглежда като на обикновените четки, можете да я използвате спокойно, но не се заблуждавайте, че тя ще почисти зъбите по-добре от която и да е стандартна четка, ефекта е един и същ, всико е въпрос на удобство.

Мит 10: Пастата за зъби с мента почиства зъбите по-добре

Абсолютен мит. Да, тази паста дава усещане за свежест, особено ако човек страда от лош дъх, но не може да се твърди, че почиства по-добре или по-зле от всяка друга – вкусът не влияе по никакъв начин.

Мит 11: Може да коригирате захапката си само в детството

Проблемите със захапката може да се коригират на всяка възраст. Единственото нещо, което трябва да разберете е, че при по-младите хора всички процеси на преместване на зъбите и коригиране на захапката ще бъдат по-бързи и лесни. Колкото по-възрастен е човекът, толкова по-дълго и по-трудно ще бъде всичко. Важното е да се обърнете към опитен ортодонт, за да определите правилния момент и правилния вид лечение за Вас.

Мит 12: Лошите зъби не се предават по наследство

Само вие сте виновни за проблемните си зъби? Това е и вярно, и не съвсем вярно. Генетичната предразположеност влияе на развитието на емайла и дентина в зачатъка на зъба, което води до некариозни зъбни заболявания, като непълна амелогенеза, дисплазия на емайла, хипоплазия на емайла, аномалии в размера и формата на зъбите. Наследствеността може да играе важна роля за захапката, структурата на зъбната редица, твърдостта и стабилността на емайла и дори състава на слюнката, която е от голямо значение за предпазване на зъбите от кариес.
Обърнете внимание на зъбните проблеми на вашите родители. Възможно е някой от тях да има ускорено образуване на зъбен камък поради състава на слюнката и, в резултат на това, вие да сте с ранни прояви на пародонтит. Прилича ли захапката ви на тази на близък роднина? Понякога структурата на челюстите е такава, че няма достатъчно място за всички зъби. В такива случаи се появява струпване и неравномерно разположение на отделните зъби, което води до затруднения в хигиената и образуване на кариозни кухини по страничните повърхности на зъбите. Съществува теория, че развалянето на някои зъби е свидетелство за заболяване на определен орган, в което също може да се открие генетична предразположеност.

Мит 13: Не се поставя упойка на кърмачка

Лечението без анестезия може да доведе до рязко повишаване нивата на хормоните на стреса и адреналина, което, от своя страна, да навреди на бебето. Правилно избрания анестетик е безвреден за кърмачето и бързо се извежда от организма на майката, без да попада в кръвообращението. Най-добре е поставянето на упойка да се направи непосредствено след последното кърмене или изцеждане, като през трите часа до следващото кърмене анестетикът напълно ще се метаболизира.

Мит 14: Не можете да направите ЯМР с импланти

Този мит се корени в миналото. Съвременните импланти съдържат медицински титан, който има слаб ефект върху магнитните и електронните полета. В същото време, самият титан, съдържащ се в структурата, е незначителен в сравнение с количеството, което би могло да изкриви сигнала. Ако трябва да направите изследване на областта на челюстта, тогава картината може да излезе малко замъглена. В тази ситуация се препоръчва рентгеново или компютърно сканиране.

Мит 15: Пастата за зъби може да ви помогне да се отървете от лошия дъх

Всъщност, за лошия дъх има много причини: втвърдена плака, възпаление на венците, кариес, наличие на лоши навици, заболявания на горните дихателни пътища и храносмилателните органи, диабет. В много редки случаи лошият дъх може да бъде причинен от консумация на определени храни и в тези ситуации миенето на зъбите и плакненето с вода за уста наистина помагат за решаването на проблема. Причината за лош дъх може да бъде плака на езика, която също трябва редовно да се почиства – почти всяка четка за зъби е със специална повърхност за език на обратната си страна. Във всички останали случаи мерките, предприети само за кратък период от време, ще ви позволят да се отървете само временно от лошия дъх. Ако често се сблъсквате с този проблем, тогава първото нещо, с което да започнете е да посетите зъболекар, за да изключите проблеми със зъбите. Ако нямате кариес, възпаление на венците, проблеми с устната хигиена, трябва да се прегледате при специалист по УНГ, гастроентеролог или ендокринолог.

Мит 16: Белите зъби са здрави зъби

Белите зъби не винаги са здрави зъби. Цветът на зъбите се влияе от гените и възрастта. С напредване на възрастта, зъбите са склонни да пожълтяват, тъй като емайлът върху тях се износва и през него започва да прозира дентинът, твърда тъкан на зъба, която е с жълтеникав цвят. Зъбите могат да бъдат оцветени от определени храни. Възможно да имате снежнобели зъби и въпреки това да страдате от заболяване на венците или кариес. И обратното – може да имате абсолютно здрави зъби, въпреки несъвършения им цвят.

Мит 17: Никой не е умрял от зъб

Инфекцията, тръгнала от болен зъб, е една от най-опасните. Болният зъб „зарежда” с болестотворни бактерии целия организъм. В устата се размножават многобройни колонии от агресивни микроорганизми. Ако процесът не бъде спрян, микробите пътешестват самостоятелно из тялото, като в същото време предизвикват алергични реакции и намаляват имунитета. В тази ситуация лесно се развиват усложнения – абсцес, флегмон, остеомиелит и др., които могат да предизвикат несъвместими с живота състояния.

П.С

Скъпи пациенти, продължаваме да готвим интересни и полезни материали за Вас. Надяваме, че ще са Ви от полза може да ги откриете и на нашата Фейсбук страница или нашия Youtube канал.

За въпроси, винаги може да се обърнете към нашия екип от на office@ortodentbg.com.

Call Now Button