Флуоризация на детски зъби

Обща част

Флуоризация на детските зъби?!

Флуорът е химичен елемент, необходим за правилното изграждане и минерализацията на зъбите от ранна детска възраст.Той се открива в различни природни и водни източници. В известна степен се среща и в някои храни и напитки.

Приеманият с храната флуор заздравява емайла още по време на формирането и преди пробива на млечните зъби. Той активно противодейства на киселините, атакуващи повърхността на зъбите в следствие консумация на високо въглехидратни храни и подсладени напитки. След пробива на зъбите пък, служи за реминерализация на отслабения емайл, спирайки формирането и по-нататъшното задълбочаване на кариозните лезии (още в стадий на бяло петно,когато кавитация липсва). Флуорът приеман отвън се инкорпорира в слюнката и малки количества от него достигат до зъбните повърхност през цялото денонощие.

Приложение

Тъй като е отличен агент в борбата срещу кариесите преди години е започнало глобалното му налагане и в денталните практики-под формата на пасти за зъби, гелове, флуоризирано прясно мляко или таблетки.

В някои държави е въведена ранна флуоризация, започваща още в детските градини и училищата-като на малчуганите се дават ежедневно флуоризирано прясно мляко и флуорни таблетки.Този метод е ефективен, лесен и евтин, но е незаменим помощник в превенцията кариесите. Проучвания са доказали,че флуоризираната питейна вода приемана в детска и юношеска възраст е намалила денталните заболявания с 25%.

Макар, че в България тази практика е позабравена, грижата този вид дентална профилактика да се спазва е отговорност на родителите и семейният зъболекар. Освен с пресните плодове и зеленчуци, необходимото ежедневно количество от този елемент може да се набави с включване в орално хигиенните навици на детска флуорна паста за зъби. Детето спокойно може да я използва след 4 -5 годишна  възраст (когато знае че тя не трябва да се поглъща, за да се избегне опасността от предозиране), под зоркия контрол на някой член от семейството.

https://youtu.be/QW1j2aljeZk

Процедурата флуоризация

Флуоризация на зъби в стоматологичния кабинет  е препоръчително за всички подрастващи деца, най-вече за тези със слаба орална хиена, вредни хранителни навици и чести кариеси както на млечното, така и на постоянното съзъбие.

То се извършва от дентален лекар два пъти годишно и е бърза, безболезнена, но много ефикасна процедура. В същността си флуоризирането на зъбите представлява покриването им със специален лак и протича в следните етапи:

1. Почистване на зъбите на детето от наличната зъбна плака или зъбен камък;

2. Промиване на зъбите с вода и подсушаването им;

3. Поставяна на екартьор , слюносмукател и памучни ролки, с цел отдръпване на бузите и устните, и превенция от овлажняването на зъбите от слюнката;

4. Нанасяна на флуорни лак по всички зъби, на всяка една повърхност и изчакване 10 минути  до пълното му изсъхване.

Флуорния лак е безцветен и се предлага в голяма гама аромати и вкусове, които ще се харесат на всеки малък и пораснал пациент.

След края на процедурата е добре да не се приемат храни и напитки в рамките на 1 час и миене на зъбите за 6 часа, за да се даде технологично време флуорът да се инкорпорира и свърже здраво със структурите изграждащи емайлът и да насити слюнката .

Флуоризиране на зъбите два пъти годишно гарантира по-малко кариеси за детето ви и едно по-щастливо и безгрижно детство, където срещата със стоматолога е очаквана с нетърпение и радост, а не със страх.

Тук може да разгледате цените на всички детски процедури.

Ето още няколко теми в раздел „Детски зъби“:

Ако имате въпроси по-отношение на процедурите в Дентална клиника Ортодент, пишете ни на office@ortodentbg.com.

Call Now Button