Изтрити зъби – зъбна абразия: Решението

Изтрити зъби – описание

Изтриването, наречено още зъбна абразия, е процес на усилено унищожаване на твърдите тъкани – отначало емайла, а после и вътрешността на зъбите. Изтриването на зъбите  е постоянен физиологичен процес на износване, който ни съпътства през целия живот. Степента на абразията и нейната скорост се определят от вида на храната и интензивността на използване на дъвкателния апарат. Изтрити зъби се получават физиологично (нормално протичащо във времето) и патологично (повишено).

Какви за причините за изтрити зъби (зъбна абразия)

 1. Физиологичното изтриване е резултат от прекия контакт между срещуположните зъби (горен-долен ред) при  нормален дъвкателен процес. Този вид изтриване се увеличава с възрастта и се отразява на туберкулите на оклузивната повърхност на моларите и премоларите. Към 40-годишна възраст туберкулите вече са с поизтрит емайл, а към 50-60 г. изтриването е много по-забележимо, като вече са засегнати и резците.
 2. Патологичното изтриване на емайл и дентин е много по-бързо и интензивно разрушаване  на твърдите тъкани на отделна група или на всички зъби. Важното тук е да не се изпуска началния етап и да се достигне до вадене на зъби и протезиране. Причините за патологично изтриване са:
 • Неправилна захапка: съседни зъби се прехлупват или пък горните покриват долните;
 • Липса на един или няколко зъба;
 • Лошо протезиране: прекомерен натиск или постоянен досег на зъбите с метални елементи от протезата;
 • Общо заболяване: язва, бъбречна дисфункция, анорексия, алкохолизъм, болести на щитовидната жлеза, стомашен рефлукс и др.;
 • Вредна работна среда: производство с киселини и други химикали
 • Вредни навици и неправилна хигиена: абразивни пасти за зъби, силен натиск с четка при миене и др.

Каква е клиничната картина

Когато процесът е напреднал, по зъбите се формират остри крайчета, които нараняват венеца и езика. Откриването на дентина води до хиперестезия (прекалена чувствителност). Откритият дентин  на туберкулите и резците е сигурен сигнал за наличие на зъбна абразия.  Горната част на моларите заприличва на чаша с остри ръбове на емайла и открит дентин, който бързо се изтрива. Пациентите се оплакват от болка при прием на горещи, студени, сладки храни и напитки и вече няма значение дали храната е твърда или мека. Освен нараняванията на езика и венците, започва все по-често прехапване на устните и вътрешната част на бузите. Когато зъбите са толкова изтрити, че е променен размерът им, това оказва влияния на изражението на лицето и дори води до промяна в слуха.

Какви са степените на изтрити зъби

Първа степен: Протича с плавно заглаждане на туберкулите и режещите краища на зъбите. Въздействието е само върху емайла.

Втора степен: Зъбният емайл е напълно изтрит, процесът на разрушаване достига до дентина.

Трета степен: Размерът на частта от зъба над венеца вече е намален на 2/3 от нормалния вид.

Четвърта степен: Коронката на зъба е изтрита до нивото на венеца.

Бондинг на изтрити зъби

Основни видове лечение на изтрити зъби

Основната задача на медицинската намеса е в две посоки: да се установи и отстрани причината за изтриването и да се възстанови дъвкателната и естетична функция на изтритите зъби. Понякога е достатъчно да се стабилизира общото състояние на пациента. Но, ако вече има забележимо изтриване, методите за действие са:

 • Медикаментозни: Гелове, разтвори, зъбни пасти, които намаляват чувствителността и насищат емайла с минерали.
 • Реставрационни: Възстановяване на изтрити зъби с композитни материали. Тази техника е добра за предните зъби, но не е достатъчно ефективна за дъвкателните.
 • Ортопедично лечение: Към него се пристъпва, ако има засегнат дентин. Зъбите се възстановяват с пломби, коронки, щифтове, фасети, снемаеми и неснемаеми протези. Основно условие за протезирането е използването на лети коронки за дъвкателните зъби. Широко се използват протези със закопчаване, за което не е нужна препарацията на изтритите зъби.
 • Ортодонтско лечение: Наложително е при проблеми на захапката и неправилно подреждане на зъбите. Използват се специални пластини, които не позволяват на зъбите да се трият един в друг. По този начин се формира и нова височина. Със същата цел се използват и протектори/шини. За разлика от пластините, шините могат да вдигнат височината веднага с 4 мм и затова се препоръчват за изтриване от 2-3 степен. Когато височината се коригира, може да се пристъпи към протезиране. Шините са много важни за връщане на долните зъби и челюстта в нормална  физиологическа позиция. С възстановяване на височината на захапката започва и лечението на челюстната става.
 • Хирургично лечение: С операция се удължава коронковата част на зъба за сметка на костна тъкан от алвеоларния израстък.

Изтриват ли се детските зъби?

На изтриване подлежат не само постоянните, но и млечните зъби. Процесът е доста засилен към 4-годишна възраст, като се отнася и за резците, и за моларите. Изтриването на емайла се смята за напълно нормално при 6-годишните деца. В периода на смяна на зъбите е възможно млечните да са със засегнат от изтриването дентин. За проблем се смята ситуацията с напълно изтрити  коронки. Това, което може да се направи е:

 • Корекция на захапката;
 • Лечение на флуороза, хипоплазия и др.;
 • Лечение на бруксизъм с шини;

Цените на зъболекарските услуги извършвани в дентална клиника ОРТОДЕНТ ще намерите тук.

====================================================================Ако имате някакви въпроси относно темата или имате нужда да запазите час, може да ни пишете на office@ortodentbg.com.

В нашия YOUTUBE канал може да се запознаете какво представляват стоматологичните процедури, които Ви предстоят.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

С други заболявания или проблеми в устната кухина, може да се запознаете в тези наши материали:

1 Comment

 • Posted 20 юни 2022 12:00
  by ScottTok

  Hi all! This is a good site.

Leave a comment

Call Now Button