Разклащане на зъбите-причините

Коренът на зъба е здраво закрепен в алвеоларната кост и e обхванат от еластични връзки във венеца. Ако тази структура се промени заради стопена кост и отслабени връзки се стига до разклащане на зъбите. Преди да се случи това, се забелязва зачервяване и оток на венеца около зъба и се появява първата болка.


Причини за разклащане на зъбите

Има много причини за разклащане на зъби, но основните са механична травма и възпалителни процеси в устната кухина:

1. Механична травма на зъбите

Дори и да не разклати зъба на момента, удар в лицето при тренировка, падане или друго, може да нарани венците и да разхлаби еластичните им връзки със зъбния ред. Патологията на венците след механична травма често прогресира и влошава ситуацията на зъбите. Препоръката е след удар от този тип, незабавно посещение на стоматолог. Към механичните травми, причиняващи разклащане на зъби се отнасят още бруксизмът (скърцане със зъби) и силният натиск при дъвчене, който се получава от неправилна захапка.

2. Възпалителен процес

Възпаленията се получават от натрупване на бактерии и зъбен камък в джобове във венеца. Така се увреждат не само меките тъкани, но и костта, която вече не може да държи здраво зъбите. Най-често подвижността на зъбите се дължи на пародонтит и парадонтоза, при които алвеоларната кост се стопява, оголва корените и зъбите се разклащат. Отнася се както за предните зъби, така и за кътниците. Този процес е сравнително бавен и стоматологът може да вземе мерки, с които да го стопира за дълго време. Разклащане на зъби може да се появи като следствие от диабет, псориазис, артрит и болести на щитовидната жлеза. Бременността също може да се отрази зле на зъбите заради високите нива на естроген и прогестерон, които поразяват тъканта, задържаща зъбите. Зъбната челюст не е защитена от остеопороза и намаляване на костната плътност, които се наблюдават най-често при жени над 50 години. Съчетанието от остеопороза и възпаление на венците оголва зъбите и в крайна сметка води до загубата им.

3. Лекарства за разклащане на зъбите

Част от лекарствата, приемани за други заболявания, също могат да се отразят негативно на зъбите. Такива са препаратите, повишаващи киселинността в устата, като провокират поява и развитие на кариеси и стероидите, които предизвикват дефицит на калций и костната маса изтънява. Към неблагоприятните за венците лекарства се отнасят и всички със страничен ефект – сухота в устата.

Степени на разклащане на зъбите

1. Първа степен: зъбът се клати само в една посока – от бузата към езика.

2. Втора степен: освен от бузата към езика, зъбът вече се клати и към съседните здрави зъби.

3. Трета степен: зъбът се движи и вертикално във венеца – нагоре-надолу.

Лечение на разклащане на зъбите

В зависимост от причините и степента на увреждане на околните тъкани, стоматологът предлага необходимото комплексно за дадения разклатен зъб лечение.

1. Когато е разклатен само един зъб, най-честата причина е наличие на киста на върха на корена.Укрепването на зъба изисква терапевтично и хирургично лечение.

2. Няколко разклатени зъба наведнъж обикновено са следствие от  пародонтит или пародонтоза. Провежда се противовъзпалителна терапия, физиотерапия, масаж на венците, като най-ефективният метод за лечение в случая е  тяхното шиниране. Шината фиксира неподвижно клатещите се зъби към съседните. Може да се използва шина за няколко зъба или за цялата горна или долна дъга. Поставят се при разклащане от втора степен или при избити или разклатени с механична травма зъби. Разклатените в следствие от парадонтоза  зъби се фиксират с неснемаеми шини от гласфибровлакна и композит, с блок корони или металокерамични мостове. За подвижни от механична травма зъби се използват снемаеми шини, които са временни и се свалят след приключване на лечението.

 3. Дълбокото почистване и полиране на корените е задължителен етап от проведеното за почти всеки разклатен зъб лечение. Натрупаните под венеца отлагания се отстраняват с кюретаж или с изрязване на гингивалните джобове. Мъртвите тъкани се почистват и с лазер.

4. При оперативно отстраняване на повредена от пародонтит тъкан от венеца или костта, често се използват мембрани и костозаместващи вещества за предотвратяване на по-нататъшното отпускане на венеца.

5. Ако причината за патологията е неправилната захапка, се извършва по-продължително лечение с използване на брекети за равномерно разпределение на натоварването върху челюстта.

6. При бруксизъм нощем се използват силиконови  протектори, които спират неволното скърцане и натиска върху зъбите.

Въпроси и отговори относно разклащане на зъбите

Как да спася разклатен зъб в домашни условия?

Използването на домакинска сода, прополис, отвари от смрадлика и други билки са в състояние временно да заздравят венеца при леко кървене или възпаление, но не и да излекуват пародонтит или да спасят разклатен зъб.

Възможно ли е да имам пародонтит без да знам?

Пародонталните болести са сериозни бактериални инфекции, които разрушават еластичните влакна и костта, придържащи зъба. Преди да дойдат усложненията с разклащане на зъбите, венците са болезнени и зачервени, появява се кървене при почистване с конец или с обикновена четка за зъби. Всеки трети човек над 30-годишна възраст се среща с този проблем и трябва да се подложи на адекватно за пародонтит лечение.

Заразна ли е пародонтозата?

Това, че един член от семейството е заболял не означава, че задължително ще зарази и останалите. Добре е пациентът, диагностициран с пародонтоза, да си направи микробиологичен тест, за да разбере дали установения патоген е агресивен.

Има ли връзка между тютюнопушенето и пародонтита?

Цигарите са един от основните фактори за натрупване на зъбен камък и затова при пушачите се образуват по-дълбоки парадонтални джобове. В тях се натрупват повече бактерии и, ако не се предприеме своевременно за пародонтит лечение, венецът се отдръпва от зъба. Зъбът става визуално по-дълъг и много бързо се разклаща.

====================================================================

Ако имате някакви въпроси относно темата или имате нужда да запазите час, може да ни пишете на office@ortodentbg.com.

Цените на зъболекарските услуги извършвани в дентална клиника ОРТОДЕНТ ще намерите тук.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

С други заболявания и проблеми в устната кухина, може да се запознаете в тези наши материали:

Leave a comment

Call Now Button