Зъбни протези – какво трябва да знаем

Зъбни протези

Да се съхранят собствените зъби до дълбока старост е чудесно, но за съжаление е рядкост. Причините за загуба на зъби са много, включително и възрастовите изменения като нарушения в кръвообращението на венците. Загубата на зъби в днешно време не е никаква трагедия, а на разположение на пациентите е протетика от най-висок клас. Материалите  използвани за зъбни протези са усъвършенствани до степен, в която имат максимално реалистичен вид.

Голяма част от пациентите се плашат само от споменаване на думата „протези” . Но протетиката може да направи един човек по-привлекателен, отколкото е бил със собствените зъби. Освен красивата усмивка, стоматологичната конструкция  възстановява анатомията и физиологията на зъбно-челюстната система. Когато изработката е прецизна, пациентът почти веднага започва да се чувства като със своите си естествени зъби и протезата не нарушава нормалното му ежедневие.

Процес на протезиране

Зъбните протези са необходими както при пълна, така и при частична липса на зъби. Процесът по изграждането им протича на няколко етапа:

  • Подготовка, лечение на останалите зъби, изпиляване на зъбите, които ще влязат под конструкцията, почистване на зъбен камък.
  • Отливка и изработване на протезата. Когато е готова, се прави проба и корекции, докато не пасне идеално и е максимално удобна.
  • Фиксиране.

Какви зъбни протези да изберем?

Съвременната стоматология предлага зъбни протези от най-различни материали. Конструкциите им също са различни. Преди всичко, се разделят на подвижни и постоянни.

Постоянни зъбни протези

Постоянните протези са здраво закрепени. Този вариант е оптимален за хора, които имат един или няколко извадени или счупени зъби, въпреки че последните технологии за протезиране позволяват да се сложи неподвижна конструкция и тогава, когато в устата няма нито един собствен зъб.

 Видовете постоянни протези

Зъбни Коронки : възпроизвеждат анатомичната форма на зъба и възстановяват дъвкателната му функция. Поставят се върху повредени зъби и спират разрушаването им. Могат да са единични или няколко, съединени под формата на мост. Широко разпространените в миналото метални коронки вече почти не се използват, въпреки по-голямата си здравина и степен на износване. Пациентите предпочитат металокерамика, при която  материалът, покриващ металната конструкция, е с цвета на съседните зъби. Изцяло керамични коронки са доста по-крехки, в сравнение с металокерамиката и не се поставят върху дъвкателни зъби. Тяхното предимство е, че са напълно съвместими с венците и не предизвикват алергия.

Циркониевите коронки също са биосъвместими, но по лекота, здравина и естетически показатели превъзхождат металокерамиката. Те изглеждат много по-естествено, но и цената им е по-висока от установените за подобни зъбни протези цени. Подобни са и характеристиките на постоянните протези, изработени от алуминиеви оксиди.

Зъбен Мост:  конструкция от няколко слепени коронки. Използва се при липса на един или няколко зъба. Опира се на собствени зъби или предварително поставени импланти. Поради здравината , естетическия си вид и сравнително ниските за зъбни протези цени, най- предпочитани са мостовете от металокерамика. При липса на един зъб, може да се използва и по-щадящия вариант с адхезивен мост с фибростъкло, при който съседните здрави зъби запазват целостта си.

Микропротезирането е един от най-честите отговори на въпроса: какви зъбни протези да изберем. Това може да стане с възстановяване на разрушен до корен зъб с поставяне на щифт, изграждане на основа и покриването ѝ с коронка. Другият начин е с фасети – тънки, но много здрави пластини, които се залепват върху външната повърхност на зъбите. Изработват се от керамика или цирконий и безупречно коригират естетически дефекти.

Подвижни протези

Могат да бъдат вадени, почиствани и поставяни самостоятелно от пациента. В началото процедурата изглежда досадна, но после се превръща в навик. Те са подходящи при загуба на голяма част от собствените зъби. Закрепват се на венците с помощта на пластини с анатомична форма и могат да се свалят във всеки един момент. От своя страна, подвижните зъбни протези се разделят на такива, които могат да се носят дълго, без да се свалят и други, които се свалят през нощта. Тези, които се носят дълго са закрепени върху импланти, фиксирани в костната тъкан.

Модерните зъбни протези много се отличават от своите предшественици. Ако старите конструкции на подвижните протези почти напълно закриваха небцето и предизвикваха неприятно усещане, сегашните протези са удобни, фиксират се непосредствено върху венците и се задържат върху тях дори без допълнителни гелове и лепила. Така протезите не пречат на пълноценния живот, не променят вкуса на храната и не предизвикват рефлекс на повдигане.

С подвижни протези се разрешават проблеми, при които не може да се използват постоянни зъбни протези. Делят се на две основни групи:

  • Частични подвижни протези: При този вид протезиране се закрепват върху венеца и собствените зъби с кукички или други поддържащи средства.
  • Акрилни зъбни протези: най-разпространени, изработените от акрилна пластмаса.  Леки и много евтини.
  • Силиконови зъбни протези: много по-удобни и незабележими, прикрепват се с кукички от същия материал. Силиконовите зъбни протези често са предпочитани и при микропротезиране за да не се изпилват съседните здрави зъби.
  • Цели подвижни протези: за пациенти, които са изгубили всичките си зъби. Състоят се от основа, върху която са разположени зъби от избран от пациента материал. Основата се изработва от пластмаса, металопластмаса и др. материали, които не тежат, комфортни са и пациентите свикват бързо с тях.

Грижа за протезите

Модерните зъбни протези са съобразени изцяло с физиологията на устната кухина. За да се увеличи срокът им на използване и да се съхрани първоначалният им вид, за да се предпазят венците и небцето от възпаления и инфекции, са необходими специални грижи.

  • Подвижните протези се мият след всяко хранене с четка, паста за протези и топла течаща вода. Желателно е и след почистването да се оставят в специален разтвор за 10-20 минути. Ако се свалят през нощта, също трябва да стоят в разтвор. Както при естествените зъби, върху подвижните протези се натрупват налепи и зъбен камък. Тогава конструкцията се почиства професионално в клиника.
  • Неподвижните протези събират същото количество микроорганизми, както и натуралните зъби. Грижата за тях не се различава от обикновеното почистване на зъбите, но се отделя по-голямо внимание на местата, където протезата се опира във венеца.

За всякакви въпроси по темата може да се обърнете с въпроси към нашия екип специалисти на office@ortodentbg.com.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

Цените на процедурите, извършване от нас ще намерите тук.

Call Now Button