Зъбни протези [Най-важното+Цени]
 • зъбни протезикакви да изберем;
 • процес на протезиране;
 • всички видове зъбни протези – предимства и недостатъци;
 • как да се грижим за зъбните протези;
 • актуални цени за зъбни протези за 2024 г./работим с НЗОК/.;
 • ВИДЕО на тотални силиконови зъбни протези – Термосенс.

Зъбни протези

Да се съхранят собствените зъби до късни години е чудесно, но за съжаление е рядкост. Причините за загуба на зъби са много, включително и възрастовите изменения като нарушения в кръвообращението на венците. Загубата на зъби в днешно време не е никаква трагедия, а на разположение на пациентите е протезиране от най-висок клас. Материалите за зъбни протези са усъвършенствани до степен, в която имат максимално естетичен вид.

Голяма част от пациентите се плашат само от споменаване на думата „зъбни протези”. Но протетиката може да направи един човек по-привлекателен, отколкото е бил със собствените си зъби. Освен красивата усмивка, стоматологичната конструкция възстановява анатомията и физиологията на зъбно-челюстната система. Когато изработката е прецизна, пациентът почти веднага започва да се чувства, като със своите си естествени зъби и протезата не нарушава нормалното му ежедневие.


Процес на зъбно протезиране

Зъбните протези са необходими както при пълна, така и при частична липса на зъби. Процесът по изграждането им протича на няколко етапа:

 • Първоначален преглед от стоматолога, при който, с подходящо оборудване, се установяват всички проблеми в устата, сваля се обща анамнеза, поставя се диагноза и се избират методите за лечение.
 • Подготовка, лечение на останалите зъби, изпиляване на зъбите, които ще влязат под конструкцията, почистване на зъбен камък.
 • Прави се отливка и компютърно моделиране на протезата. Отчитат се особеностите на захапката, състоянието на челюстните мускули и костта – има ли атрофия и в каква степен е. За по-точно взимане на отпечатък се използва 3D – сканиране.
 • Изготвяне на конструкцията в зъботехническа лаборатория.
 • Пробно поставяне на протезата и изчистване на всички неточности, от което в голяма степен зависи комфортът на пациента. До окончателното поставяне, пациентът носи временна протеза.
 •  Фиксиране на максимално точната и удобна конструкция. Ако протезата е снемаема, стоматологът показва как точно се поставя и сваля и помага за създаването на базови навици.
 • Период на адаптация с конструкцията и първоначален контрол от страна на зъболекаря (преглед 3 дни след поставянето на протезата). Ако се налага, се правят още корекции по конструкцията.
 • Самостоятелен контрол на привикване от страна на пациента в следващите 2 седмици. Болката, почервеняването и нараняването на венците са сигнал за консултация със стоматолог.

Какви зъбни протези да изберем ?

Съвременната стоматология предлага модерни зъбни протези от най-различни материали. Конструкциите им също са различни. Преди всичко, се разделят на подвижни и фиксирани. Най-често срещаният въпрос от пациенти е „Кои са най-хубавите протези“, отговор на това ще се опитаме да дадем в текста по-надолу:

Подвижни /снемаеми/ зъбни протези

Могат да бъдат вадени, почиствани и поставяни самостоятелно от пациента. В началото процедурата изглежда досадна, но после се превръща в навик. Те са подходящи при загуба на голяма част от собствените зъби. Закрепват се на венците с помощта на пластини с анатомична форма и могат да се свалят във всеки един момент. От своя страна, подвижни зъбни протези се разделят на такива, които могат да се носят дълго, без да се свалят и други, които се свалят през нощта. Тези, които се носят дълго са закрепени върху импланти, фиксирани в костната тъкан.

Модерни зъбни протези много се отличават от своите предшественици. Ако старите конструкции на подвижните протези почти напълно закриваха небцето и предизвикваха неприятно усещане, сегашните модерни протези са удобни, фиксират се непосредствено върху венците и се задържат върху тях дори без допълнителни гелове и лепила. Така протезите не пречат на пълноценния живот, не променят вкуса на храната и не предизвикват рефлекс на повдигане.

С подвижните протези се разрешават различни сложни проблеми. Това обуславя голямото разнообразие на конструкции, материали и методологии на изработка.


Списък с 20-те най-популярни зъбни протези

1. Цели и частични акрилни /плакови/ протези за зъбиБЮДЖЕТЕН ВАРИАНТ

Състоят се от акрилна база в цвят близък до венеца, върху която са разположени пластмасови коронки. Базата се закрепва към венеца с вакуумен ефект. Стандартно са на по-ниска цена за частична или цяла протеза. Изработват се бързо и лесно се ремонтират. Като предимства за акрилните протези може да се изтъкнат достъпната цена, лесни са за поддръжка, имат добър външен вид и са леки. Имат някои малки недостатъци – в редки случаи повлияват леко на речта и променят естествената вкусова чувствителност. Т.нар обикновени зъбни протези могат да се изработят за цяла челюст или за част от нея. Частичните се закрепват с телени кукички към съседните здрави зъби.

2. Цели и частични силиконови зъбни протези /Вертекс-Термосенс протези/ТОП ИЗБОР

По мнения на повечето пациенти и специалисти, силиконови зъбни протези се смятат за може би най-добрите протези на пазара, отличен баланс между цена и качество. Термосенс протези се изработват от еластичен материал и основното им предимство освен тяхната естетика е, че са изключително удобни и меки протези за пациента. При частичните кукичките са от същия материал и се отливат заедно с протезата. Така остават незабележими върху зъбите, за които са закрепени. Спецификата на силикона позволява протезите да се изработват изключително прецизно и да прилягат много точно, най-добрите вакуумни зъбни протези. Вертекс-Термосенс силиконови зъбни протези са най-висок клас термопластични протези. Огромно предимство е, че поради еластичността си те са и изключително здрави и е изключително трудно да се счупят. За хора с проблеми с алергии от стандартната пластмаса те са силно препоръчителни, защото имат хипоалергични свойства.

Силиконови протези

3. Цели плакови протези с мека основа

Върху акрилната база на обикновената плакова протеза, която опира в небцето, е залепен 2 мм силиконов слой. Силиконът дава комфорт на пациента и помага за по-стабилното вакуумното закрепване на протезата. Малък недостатък при тези плакови протези е, че мекият материал трябва да се сменя на всеки 6 месеца, като старият слой се сваля и се залепва нов.

4. Микропротези

Коригират липсата на 1 до 3 зъба и обикновено се използват като временни протези, до поставянето на постоянна. Изработват се от пластмаса и се закачват с еластични кукички за съседните зъби. Някои пациенти ги предпочитат пред мостова конструкция, за да избегнат пиленето на съседните зъби.

5. Имедиатни протези за зъби

Изработват се още преди да са извадени зъбите и се поставят веднага след екстракцията. Предназначени са за времето, през което венецът заздравява, организмът приема имплант или се изработва постоянната конструкция. В последствие самите имедиатни протези могат да се превърнат в постоянни. Те са от акрилна пластмаса и помагат на пациентите да не нарушават нормалното си ежедневие поради липсата на зъби. Може да се изработват както цели, така и частични имедиатни протези. Добри качества спрямо естетика и удобство.

6. Моделно ляти протези с лети куки по Ней

Това са частични протези с метална основа, която не е цяло небце за горна протеза, а само пластина, която свързва частите от двете страни на реда. При долна протеза свързващата част е съвсем тъничка и се намира под езика. В общо излетия метален скелет са включени и металните куки, с които протези с няколко изкуствени зъба се закрепват към естествените. Този вид протезиране е предпочитано заради по-здравото закрепване и по-малката конструкция, в сравнение с класическите протези.

7. Моделно ляти протези с еластични куки от мека пластмаса

Те са комбинация на моделно лети с меки частични протези. Имат много тънък скелет от метал и еластични куки. Със значителни предимства от естетическа гледна точка – трудно се забелязват. В същото време са достатъчно здрави, нечупливи при изпускане и устойчиви при хранене.

8. PEEK зъбни протези

Вариант на моделно летите протези, при които металната част е заменена от хипоалeргенен материал – PEEK (полиетеретеркетон). Притежават здравината на метала, но не се забелязват като него, като са доста по-леки и удобни за носене. Липсва и металният вкус в устата. Добра комбинация за протезиране.

9. Ставни зъбни фрез-протези с цилиндрични или сферични стави

Протезите от този тип се състоят от две части: PEEK или моделно лята протеза и мост със стави. Мостът е циркониев или металокерамичен. Двете части се сглобяват неподвижно една за друга. Усещането при хранене е подобно на това с наличието на стандартни мостове. Естествените зъби на пациента са предпазени от разклащане, като са шинирани с мост. Към тях се закрепва протезната конструкция посредством сферични или цилиндрични стави. Между двете части на сглобката има силиконов слой за по-стабилно прилепване. Протезата е неподвижно закрепена и натоварването при хранене е равномерно разпределено върху целия ред.

10. Ставни зъбни протези с траверса

Подходящи при липса на зъби на една цяла страна или при неудобно за протезиране разположение на останалите зъби.  В тези случаи протезата трудно се закрепва, а наличните зъби бързо се разклащат от куките, с които е захваната. Проблемът се решава с релса на мястото на липсващите зъби. Наподобява мостова конструкция, която от една страна шинира естествените зъби, а от друга – служи като става за закрепване на протезата. Ставните протези с траверса винаги са двустранни.

11. Ставни зъбни протези с телескопно задържане

Снемаема конструкция, наподобяваща мост. Протезната част е на мястото на липсващите зъби, а здравите зъби на пациента се изпиляват като за мост и се покриват с коронки от метал. Ставните протези стоят устойчиво в устата точно като мостовете, но могат да се свалят и да се почистват много по-добре, отколкото окончателно фиксирания мост. Основната причина за поставянето на ставни протези с телескопно задържане е чисто естетическа, за сметка на по-високата цена на зъбна протеза.

12. Назъбна протеза с телескоп корони

Използват се в случаи, в които зъбите са разположени така, че не могат да задържат мост. Те се изпиляват и покриват с метални коронки. Изработва се плакова протеза, която от вътрешната си част има отвори за естествените зъби с коронки. Тези зъби задържат протезата, но са покрити от нея и естетиката не се разваля. Самата назъбна протеза е без метална конструкция. Голямо предимство тук е, че ако се развали някой от зъбите под коронка, той може да се лекува или да се извади, а отворът за него в протезата да се запълни. Така не се налага изработването на нова зъбна протеза.

13. Ставни зъбни протези с бонита

Подобни на назъбните протези, но за случаи, в които от естествените зъби на пациента са останали само корените. Върху здравите или изградени корени се поставят  щифтове с цилиндрична става – бонита. Покриват се с цяла плакова протеза със специални копчета, с които се сглобява с бонитата. Така протезата се закрепва здраво за корените.

14. Цели зъбни протези с магнитно задържане

Едната част от магнитите се поставят върху корени, останали от естествените зъби или върху импланти. Другите магнитни части се монтират на точните места на цяла плакова протеза.  При поставяне на протезата, частите от магнитното закрепване се привличат и подпомагат вакуумното задържане. Протезата не може да се повреди от прекалено натоварване, защото в такива случаи магнитите се откопчават.

15. Ставна микропротеза (моноредуктор)

Изключително удобни при липса на заден зъб, когато няма условие за изработка на мост и пациентът не желае имплант. Моноредукторът е микропротеза, която с помощта на става се захваща за минимум два стабилни зъба на пациента. Протезата е с метален или циркониев скелет.

16. Цели протези за зъби върху импланти с Ball-абътмънти

Задръжните елементи Ball-абътмънти се използват в случаи, когато протезата не може да се задържи с вакуум. Ако пациентът има дефицит на костна маса и не може да се осигурят достатъчно на брой импланти за друго протезиране, се поставят 2 импланта с абътмънти, които задържат протезата на място. Тежестта на дъвкателния процес се поема равномерно от лигавицата и  имплантите  с Ball-абътмънтите  без да има претоварване в някоя от двете области.

17. Цели зъбни протези върху импланти с локатори

Локаторите също се поставят върху импланти, но задържат протезите много по-добре от Ball-абътмънтите на принципа на тик-так закопчаване, затова и често ги наричат тик-так протези. Едната част от копчето е върху импланта, а другата е монтирана на протезата. Дъвкателният процес е равномерно разпределен по челюстта и естетическата страна е на ниво, понеже закопчаването е скрито. Използват се 4 импланта.

18. Цели протези върху импланти с траверса

И при това протезиране са нужни 4 импланта, но те са свързани един за друг с метална траверса. В протезата също има метален скелет, който пасва и се закрепва за траверсата. В този случай натоварването при хранене се поема повече от имплантите и по-слабо от лигавицата. Траверсата блокира движението на протезата и тя е стабилно закрепена. Металните елементи са под протезата и всички естетични изисквания са удовлетворени.

19. Хибридни зъбни протези

Наречени са още Торонто мостове, тъй като представляват мостови конструкции, захванати към имплантите с винтове. За разлика от циментираните същински мостове, тези лесно могат да бъдат свалени от стоматолог. За една цяла хибридна протеза са необходими 6 и дори 8 импланта. Може да се постави компромисно и върху 4, но това обикновено често отключва проблеми в бъдеще. Изработват се от стандартните материали за мостове – металокерамика, цикроний,  фотополимери и др.

20. Прозрачни цели и частични плакови протези

Всъщност това са добре познатите плакови протези, само че са изработени от безцветна, а не от розова акрилна пластмаса. Частичните се прикрепват с метални кукички към съседни зъби. По-незабележими са от обикновените плакови протези, но като недостатък те не са толкова леки и удобни като силиконовите зъбни протези.


Фиксирани зъбни протези

 Фиксираните зъбни протези са здраво закрепени. Този вариант е оптимален за хора, които имат един или няколко извадени или счупени зъба, въпреки че последните технологии за протезиране дават възможност да се сложи неподвижна конструкция и тогава, когато в устата няма нито един собствен зъб. Съвременното протезиране позволява проблемът да се реши с поставянето на 4 или 6 импланта (на горна или долна челюст), които да се ползват като основа за поставяне на протезата. Така се възстановява цял зъбен ред.

Зъбни Коронки:

Възпроизвеждат анатомичната форма на зъба и възстановяват дъвкателната му функция. Поставят се върху повредени зъби и спират разрушаването им. Могат да са единични или няколко, съединени под формата на мост. Широко разпространените в миналото метални коронки вече почти не се използват, въпреки по-голямата си здравина и износоутойчивост. Пациентите се ориентират към металокерамиката, при която материалът, покриващ металната конструкция, е с цвета на съседните зъби. Изцяло керамичните коронки са естетични изключително издържани, но една идея по-крехки, в сравнение с металокерамиката и не се препоръчват за дъвкателни зъби. Тяхно предимство е, че са напълно съвместими с венците и не предизвикват алергия.

Циркониевите коронки са най-доброто от коронките, също са биосъвместими, по лекота, здравина и естетически показатели превъзхождат металокерамиката. Те изглеждат много по-естествено, но цената им е малко по-висока от установените за подобни зъбни протези цени. Подобни са и характеристиките на постоянните протези, изработени от алуминиеви оксиди.

Зъбен мост

Конструкция от няколко слепени коронки. Използва се при липса на един или няколко зъба. Опира се на собствени зъби или предварително поставени импланти. Поради здравината , естетическия си вид и сравнително ниските за зъбни протези цени, най-предпочитани са мостовете от металокерамика. При липса на един зъб, може да се използва и по-щадящия вариант с адхезивен мост с фибростъкло, при който съседните здрави зъби запазват целостта си.

Микропротезирането:

Един от най-честите отговори на въпроса – какви зъбни протези да изберем. Това може да стане с възстановяване на разрушен до корен зъб с поставяне на щифт, изграждане на основа и покриването ѝ с коронка. Другият начин е с фасети – тънки, но много здрави пластини, които се залепват върху външната повърхност на зъбите. Изработват се от керамика или цирконий и безупречно коригират естетически дефекти.Коригират формата и цвета на зъба.


Грижа за зъбните протези

Модерните зъбни протези са съобразени изцяло с физиологията на устната кухина. За да се увеличи срокът им на използване и да се съхрани първоначалният им вид, за да се предпазят венците и небцето от възпаления и инфекции, са необходими специални грижи:

 • Подвижните протези се мият след всяко хранене с четка, паста за протези и топла течаща вода. Желателно е след почистването да се оставят в специален разтвор за 10-20 минути. Ако се свалят през нощта, също трябва да стоят в разтвор. Както при естествените зъби, върху подвижните протези се натрупват налепи и зъбен камък. Тогава конструкцията се почиства професионално в клиника.
 • Неподвижните протези събират същото количество микроорганизми, както и натуралните зъби. Грижата за тях не се различава от обикновеното почистване на зъбите, но се отделя по-голямо внимание на местата, където протезата се опира във венеца. Протезата не се мие с битови почистващи препарати. Коронките не се избелват с козметични продукти.
 • Не се правят опити за самостоятелни корекции на протезата с подръчни средства – не се реже, не се пили, не се лепят парчета.
 • Не се използва счупена протеза  – с повредена основа, с пукнатини или други нарушения на целостта.
 • Протезите или т.нар. широко използвано „изкуствени зъби“ не се носят в джоба и не се оставят на различни повърхности. Съхраняват се в специални контейнери с течност.

Защо да изберем дентална клиника „Ортодент“, за изработка на зъбни протези?

Всяка една клиника обещава най-доброто за своите пациенти, така сме и ние. Това, което може да Ви гарантираме е, че ще получите компетентно и обективно мнение, затова кое е най-подходящо за Вас. Не даваме празни обещания, а получавате индивидуален подход, много работа и гаранция за свършеното от нас. Ние искаме да направим щастливи хора със здрави зъби. Това, което смятаме за наше предимство е, че не търсим само интересните и лъскави случаи, които седят добре на снимка, а искаме да изработим удобни и красиви зъбни протези, които Ви служат практично в ежедневието. Много клиники в днешно време отхвърлят зъбните протези, като ретро алтернатива на зъбите, но всеки един човек има нужда да се чувства уверено, като се усмихне, независимо дали има сериозни финансови възможности или не. Докато пациентът има нужда от протези, ние ще продължаваме да ги изработваме.

Кой има право на „безплатни протези“ ?

Според Националния рамков договор за дентални дейности между НЗОК и БЗС, здравноосигурени лица над 65 годишна възраст имат право на две дейности по възстановяване функцията на дъвкателния апарат при обеззъбени лица (съответно по една за горна и долна челюст), в т.ч. и контролни прегледи, полагащи се за срок от 4 години. В превод над 65 години, ако имате тотално обеззъбяване, Здравната каса поема точна сума за изработване на горна и долна зъбна протеза/287.28 лв. на челюст или 574.56 лв. за двете челюсти/, останалите суми по Здравна каса ще откриете тук.

Тотални зъбни протези

Цени за зъбни протези

Екипът на дентална клиника „Ортодент“ 

Случаи от практиката

Видеа с наши процедури

НЗОК пакет за дентални услуги за 2024г.


Други видове зъбно протезиране, алтернативи или свързани заболявания:

Зъбни импланти

Зъбни коронки

Зъбни Мостове

Разклащане на зъбите

Пародонтит и гингивит

Call Now Button