Зъбни протези – какво трябва да знаем

Какво ще научите в този материал?

 • кои са различните видове зъбни протези
 • какъв е процесът на протезиране
 • как да се грижим за протезите
 • всички цени – ясно и точно

Зъбни протези

Да се съхранят собствените зъби до дълбока старост е чудесно, но за съжаление е рядкост. Причините за загуба на зъби са много, включително и възрастовите изменения като нарушения в кръвообращението на венците. Загубата на зъби в днешно време не е никаква трагедия, а на разположение на пациентите е протетика от най-висок клас. Материалите  използвани за зъбни протези са усъвършенствани до степен, в която имат максимално реалистичен вид. Цените на зъбните протези са вече много разумни и това не би трябвало да спира пациентите да получат „новата си усмивка“ /нашите цени може да откриете в края на материала/.

Голяма част от пациентите се плашат само от споменаване на думата „протези” . Но протетиката може да направи един човек по-привлекателен, отколкото е бил със собствените зъби. Освен красивата усмивка, стоматологичната конструкция  възстановява анатомията и физиологията на зъбно-челюстната система. Когато изработката е прецизна, пациентът почти веднага започва да се чувства като със своите си естествени зъби и протезата не нарушава нормалното му ежедневие.

Процес на протезиране

Зъбните протези са необходими както при пълна, така и при частична липса на зъби. Процесът по изграждането им протича на няколко етапа:

 • Подготовка, лечение на останалите зъби, изпиляване на зъбите, които ще влязат под конструкцията, почистване на зъбен камък.
 • Отливка и изработване на протезата. Когато е готова, се прави проба и корекции, докато не пасне идеално и е максимално удобна.
 • Фиксиране.

Какви зъбни протези да изберем?

Съвременната стоматология предлага зъбни протези от най-различни материали. Конструкциите им също са различни. Преди всичко, се разделят на подвижни и постоянни.

Постоянни зъбни протези

Постоянните протези са здраво закрепени. Този вариант е оптимален за хора, които имат един или няколко извадени или счупени зъби, въпреки че последните технологии за протезиране позволяват да се сложи неподвижна конструкция и тогава, когато в устата няма нито един собствен зъб.

Видове постоянни протези

Коронка на зъб:

Възпроизвеждат анатомичната форма на зъба и възстановяват дъвкателната му функция. Поставят се върху повредени зъби и спират разрушаването им. Може да единична коронка на зъб или няколко, съединени под формата на мост. Широко разпространените в миналото метални коронки вече почти не се използват, въпреки по-голямата си здравина и степен на износване. Пациентите предпочитат металокерамичните коронки, при които  материалът, покриващ металната конструкция, е с цвета на съседните зъби.

Керамични коронки

са доста по-крехки, в сравнение с металокерамиката и не се поставят върху дъвкателни зъби. Тяхното предимство е, че са напълно съвместими с венците и не предизвикват алергия.

Циркониеви коронки

също са биосъвместими, но по лекота, здравина и естетически показатели превъзхождат металокерамиката. Те изглеждат много по-естествено, но и цената им е по-висока от установените за подобни зъбни протези цени. Подобни са и характеристиките на постоянните протези, изработени от алуминиеви оксиди.

Зъбен Мост

 конструкция от няколко слепени коронки. Използва се при липса на един или няколко зъба. Опира се на собствени зъби или предварително поставени импланти. Поради здравината , естетическия си вид и сравнително ниските за зъбни протези цени, най- предпочитани са металокерамичните мостове. При липса на един зъб, може да се използва и по-щадящия вариант с адхезивен мост с фибростъкло, при който съседните здрави зъби запазват целостта си.

Микропротезиране

е един от най-честите отговори на въпроса: какви зъбни протези да изберем. Това може да стане с възстановяване на разрушен до корен зъб с поставяне на щифт, изграждане на основа и покриването ѝ с коронка.

Фасети е другата възможност, те са тънки, но много здрави пластини, които се залепват върху външната повърхност на зъбите. Изработват се от керамика или цирконий и безупречно коригират естетически дефекти.

Подвижни протези

Могат да бъдат вадени, почиствани и поставяни самостоятелно от пациента. В началото процедурата изглежда досадна, но после се превръща в навик. Те са подходящи при загуба на голяма част от собствените зъби. Закрепват се на венците с помощта на пластини с анатомична форма и могат да се свалят във всеки един момент. От своя страна, подвижните зъбни протези се разделят на такива, които могат да се носят дълго, без да се свалят и други, които се свалят през нощта. Тези, които се носят дълго са закрепени върху импланти, фиксирани в костната тъкан.

Модерните зъбни протези много се отличават от своите предшественици. Ако старите конструкции на подвижните протези почти напълно закриваха небцето и предизвикваха неприятно усещане, сегашните протези са удобни, фиксират се непосредствено върху венците и се задържат върху тях дори без допълнителни гелове и лепила. Така протезите не пречат на пълноценния живот, не променят вкуса на храната и не предизвикват рефлекс на повдигане.

С подвижни протези се разрешават проблеми, при които не може да се използват постоянни зъбни протези. Делят се на две основни групи:

 • Частични подвижни протези: При този вид протезиране се закрепват върху венеца и собствените зъби с кукички или други поддържащи средства.
 • Акрилни зъбни протези: най-разпространени, изработените от акрилна пластмаса.  Леки и много евтини.
 • Силиконови зъбни протези: много по-удобни и незабележими, прикрепват се с кукички от същия материал. Силиконовите зъбни протези често са предпочитани и при микропротезиране за да не се изпилват съседните здрави зъби.
 • Цели подвижни протези: за пациенти, които са изгубили всичките си зъби. Състоят се от основа, върху която са разположени зъби от избран от пациента материал. Основата се изработва от пластмаса, металопластмаса и др. материали, които не тежат, комфортни са и пациентите свикват бързо с тях.

Грижа за зъбни протези

Модерните зъбни протези са съобразени изцяло с физиологията на устната кухина. За да се увеличи срокът им на използване и да се съхрани първоначалният им вид, за да се предпазят венците и небцето от възпаления и инфекции, са необходими специални грижи.

 • Подвижните протези се мият след всяко хранене с четка, паста за протези и топла течаща вода. Желателно е и след почистването да се оставят в специален разтвор за 10-20 минути. Ако се свалят през нощта, също трябва да стоят в разтвор. Както при естествените зъби, върху подвижните протези се натрупват налепи и зъбен камък. Тогава конструкцията се почиства професионално в клиника.
 • Неподвижните протези събират същото количество микроорганизми, както и натуралните зъби. Грижата за тях не се различава от обикновеното почистване на зъбите, но се отделя по-голямо внимание на местата, където протезата се опира във венеца.

Всички цени може да откриете тук.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

Може да разгледате завършени случаи, преди и след тук.

Ако искате да научите повече за алтернативата „Зъбни импланти“ разгледайте тук.

Call Now Button