Детска стоматология

Родителите имат задължението да се грижат за млечните зъби на бебетата си и да създават навици за спазване на хигиена в най-ранна детска възраст. От особено голяма важност е малките палавници да бъдат предразположени към посещенията при детски зъболекар, за да се извършват профилактични прегледи, и  да се прилага лечение, когато то е необходимо.

Детската стоматология има задачата да се погрижи за излекуването на кариесите веднага щом те се установят. Децата трябва да растат с красиви и здрави зъби, за да са пълноценни членове на обществото. Те не бива да се страхуват от зъболекарите, а да ги възприемат напълно нормално. За тази цел е добре профилактичните прегледи и лечебни процедури да се извършват в специализирани дентални клиники, в които работят добри специалисти.

Качествените стоматологични услуги са най-доброто решение за малките пациенти. Подходът към децата е от съществено значение, ако искаме те да идват с желание и настроение в стоматологичния кабинет. За целта се прилагат и някои психологически похвати, които целят да създадат приятен контакт между детския зъболекар и малките пациенти.

Превенция /силанизиране/

Често срещан проблем при децата са кариесите, те се срещат най-вече при новопробили зъби.Първите постоянни зъби се появяват през шестата година от живота на детето и са разположени в края на съзъбието,където трудно се забелязват и пропускат от родителите,и самите деца при миене на зъбите.Освен това до две години след пробива си зъбите са с намалено съдържание на минерали ,по-дълбоки фисури(предразполагащи към задържането на храна) и по-податливи на кариеси. При миене на зъбите на детето, четката не може да отстрани напълно зъбната плака, защото фисурите( гънките по дъвкателната повърхност )на зъбите са много дълбоки и тесни.Поради това ние препоръчваме запечатването на дълбоките фисури с дентални силанти.Силантът представлява гел,който се втърдява под действие на синя светлина ,отделя флуорни йони ,а поставянето му е бързо и безболезнено.
Особено важно е силанизирането на постоянните молари,при деца с дълбоки фисури,както и при деца,засегнати от кариеси на временното съзъбие.Най-подходящо е запечатването със силант да се извърши между 6и 12 година,когато млечните зъби се сменят с постоянните.
Предимствата на силантите са много:
1.Предпазват от развитието на кариеси
2.Поставянето им е бързо,безболезнено и не изисква отнемане на здрави зъбни тъкани
3 .Втвърдяват се бързо и са устойчиви на влага
4.При правилно поставяне издържат няколко години

Важно ли е да се посещава детски зъболекар ?

Да, определено посещението на детски зъболекар, е важно и наложително. Малките палавници са сред най-трудните пациенти, но пък за сметка на това, ако приложим горе посочените подходи, то ние ще скъсим дистанцията между тях и специалистите. Ето защо не пропускайте да водите децата си на зъболекар, който да поддържа зъбите им здрави и чисти.