Детска стоматология

Обща част

Детската стоматология е дял от общата,занимаващ се с оралното здраве на децата.От пробива на първото зъбче до тяхното съзряване.Тя е насочена към превенцията на различни възпалителни (гингивит) и бактериални (кариеси,пулпити и периодонтити) процеси в устната кухина на вашият малчуган, и неприятните последствия от тяхното занемаряване (болка,отток или загуба на зъб).

Детският стоматолог е ваш верен помощник и приятел на децата ви в борбата с вредните навици като досадното и скучно почистване на зъбите.Той ще мотивира и обучи малките палавници, така че те с ентусиазъм и желание ще се грижат сами за оралното си здраве.

Услугите,които денталното зъболечение предлага са:
1. Профилактични прегледи и снемане на орален статус.

Прегледите на вашето дете трябва да започнат с пробива на първото му зъбче.Така хем то ще свикне с атмосферата в денталния кабинет, а вие ще получите необходимите съвети и похвати за поддържането на чисти и здрави млечни зъбки. Трябва да се следи и правилното развитие на детските зъби.

2.Профилактика

Миенето на зъбите понякога е скучна и досадна част от ежедневието на възрастните, а какво да говорим за децата.В следствие на това,а и на неотработената финна моторика и правилни подходи за почистване, детските зъбки са покрити от плака и зъбен камък.Те от своя страна са враг номер 1 на детският ви зъболекар и приятел и основен виновник за развитието на възпаления, кариеси и рушене на зъби в детската устна кухина.Професионалното им отстраняване ще гарантира здрави зъбии усмивки без болка и дискомфорт.

3.Превенция(Силанизация)

Силанизацията на първите постоянни молари ,веднага след пробива им, а и на вторите молари (при деца с много кариеси ,или кариеси на ранното детство) е най-сигурният  и ефикасен начин да гарантираме тяхното здраве и да предотвратим появата на кариеси.Силанизирането представлява запечатване на дълбоките фисури по дъвкателната повърхност с силант-гел, който се втърдява под действие на синя светлина, отделя флуорни йони , а поставянето му е бързо и безболезнено. По този начин детето ви ще почиства по –лесно зъбите си, а остатъчите от храната, няма да се задържат в дълбоките гънки на зъба и да водят до разрушаването му и загубата на здрави зъбни тъкани.

Предимствата на силантите са много:
1.Предпазват от развитието на кариеси
2.Поставянето им е бързо,безболезнено и не изисква отнемане на здрави зъбни тъкани
3 .Втвърдяват се бързо и са устойчиви на влага
4.При правилно поставяне издържат няколко години

4.Лечение на кариеси

Кариесите са следствие от лошата орална хигиена и неправилната диета на малчуганите,  която е пълна с високо въглехидратни храни,сладкиши и газирани напитки и сокове.

След продължителното излагане под действието на киселините, получени след разграждането на храната,зъбите губят важни минерали, извличат се полезните им вещества, а тъканите им се размекват и разрушават.

Детските кариеси са сред основните причини, родителите да потърсят съдействието на специалист-детски стоматолог.Развитието им не рядко е съпроводено с болка,събиране на храна в създаденият по зъба дефект,лош дъх и не на последно място безпокойство у мъника.Честите 6 месечни визити ще помогнат кариесите да се установят в най-ранен стадий на развитие и лечението им да е безболезнено и без загуба на голяма част от иначе здравите зъбни тъкани. Лечението им е с почистване на кариозната маса и запълване на дефекта с естетична фотополимерна обтурация.За да изгоним скуката, в дентална клиника Ортодент използваме шарени и цветни пломби, които ще се харесат на мъника и ще ви покажат че лошите детски спомени свързани с визитите при зъболекар са част от едно скучно, далечно минало!

5.Лечение на пулпити, периодонтити и травми

Възпалителните реакции на пулпата(нервите и кръвоносните съдове в зъба) са следствие на навлизането на бактериални микроорганизми във вече развилият се кариес и достигането им до пулпата.Пулпитът лесно и бързо може да премине в периодонтит, при който освен зъба е обхванат и зъбозадържащият апарат-периодонциума и костта, събира се гнойна колекция и се образува, гнойна торбичка над проблемното място, изпълнена с нея.

Симптомите на възпалителните процеси на пулпата са болка(която варира от тъпа,постоянна при пулпитита,до остра и нощна при периодонтита), болка от студена и топло,отток около зъба,който понякога може да е по-обхватен и видим в лицево-челюстната зона, образуване на гнойна торбичкаа с връх, вдигане на температура.

Лечението е по-дълго и изисква няколко визити,при които се почиства на кариозната маса, обработват се  кореновите канали и се запълват със специална, подходяща за деца паста,последвано от поставяне на пломба.

Важно ли е да се посещава детски зъболекар ?

Посещенията при детски зъболекар са важна и наложителна част от запазването и поддържането на оралното здраве на детето ви. Малките са сред най-трудните пациенти, но пък за сметка на това, ако подходим с такт и внимание, то ние ще скъсим дистанцията между тях и специалистите. Ще превърнем визитите в зъболекарския кабинет в едно приятно изживяване, изпълнено със забавления и игри и най-важното ще си подарим време за бели усмивки. Затова не пропускайте да запишете час при нашия специалист и да започнете вашето вълшебно приключение към една здрава и красива детска усмивка!

Ако имате някакви въпроси свързани с услугите, пишете ни на office@ortodentbg.com.

С нашите специалисти може да се запознаете тук.

Цените ни може да разгледате тук.

В тези наши материали, може да се запознаете с темата „Детски зъби“

Детските зъби – какво да правя?

Детският стоматолог за пробивът на зъбите

Флуоризация на детските зъби

Call Now Button