Детска стоматология

Детската стоматология е дял от общата,занимаващ се с оралното здраве на децата.От пробива на първото зъбче до тяхното съзряване.Тя е насочена към превенцията на различни възпалителни (гингивит) и бактериални (кариеси,пулпити и периодонтити) процеси в устната кухина на вашият малчуган, и неприятните последствия от тяхното занемаряване (болка,отток или загуба на зъб).

Детски зъболекар

За почти всеки детски зъболекар е важно не само да излекува зъбките на децата, но да остави у малките и едно добро чувство от срещата в кабинета, а това става винаги с правилно избрания подход. Повечето възрастни посещават клиниката напълно осъзнато и обикновено чакат последния момент, но веднъж седнали на зъболекарския стол не трябва да бъдат убеждавани да си отворят устата. Ситуацията с децата е съвсем различна. За тях отиването на зъболекар е цяло събитие-за добро или лошо. Най-важно е първото посещение, което ще стане определящо за това каква представа ще изгради детето и с каква настройка ще идва след това. За да не бъдат рязко извадени от нормалното си ежедневие, децата трябва да почувстват клиниката, като нещо познато и интересно. За тях в клиниката ни има обособен отделен детски кът, който ги успокоява и отвлича мисълта им от предстоящата процедура. Добрият стоматолог има отношение към децата, настройва общуването си с тях така, че създава доверие. За Ваше удобство дентална клиника Ортодент работи с НЗОК /тук ще откриете актуалните пакети за 2023 г./ и имате възможност да се възползвате от безплатен пакет за част от услугите, които се извършват.

Изключително важно е детето да не се страхува и да излиза успокоено от кабинета. Какво още помага на децата да се чувстват добре и в безопасност в стоматологичния кабинет?

 • Комфортен стол, съобразен с малкия пациент;
 • Съвременно оборудване с безопасна образна диагностика, с относително безшумни инструменти, с миниатюрни накрайници, за които не е нужно детето да си отваря прекалено широко устата и да се изморява бързо от допълнителния дискомфорт;
 • Прилагане на най-новите технологии за оказване на възможно най- бърза и безболезнена помощ на пациента;
 • Стоматолози с доказан опит в профилактиката и лечението на нарушенията и заболяванията на детската зъбно-челюстна система. Детските стоматолози могат да преценят точно емоционалното състояние на детето и да прилагат винаги индивидуален подход. Ако се налага при травмирано от стоматологични процедури дете, нашата препоръка е да мине време, да избледнее лошия спомен, да смените обстановката и да опитате отново.

Веднъж създадено, доверието между малкия пациент и неговия детски зъболекар остава за дълго време. Стоматологът вече познава всички особености на пациента, ще проследява развитието на зъбите му във времето на неговото израстване и ще се намесва, когато това е необходимо. Важно е 

Видове лечение при детски зъболекар

– Профилактичен и първичен преглед, снемане на зъбен статус

Независимо на каква детска възраст се прави, първичният преглед е много важен . От неговия резултат зависи как ще се държи детето при бъдещи посещения на кабинета, как ще реагира при среща със стоматолога и лечението. Профилактичният преглед е пълен мониторинг на устната кухина на детето и протича в следния ред:

 • Стоматологът оглежда зъбите, венците и вътрешността на бузите на детето;
 • Снема се зъбния статус, при който се отбелязват зъбите с кариес, пулпит, периодонтит, различна степен на подвижност. В зависимост от възрастта, зъбният статус е различен.
 • Прави се оценка на състоянието и на резултата от предишно лечение;
 • Родителите получават съвети за избор на паста и правилно почистване зъбите на детето;
 • При първичния преглед често започва лечението на кариес за спиране на инфекцията към съседните зъби;
 • При по-големите деца първичният преглед установява аномалии в захапката и така корекцията започва навреме.

– Профилактика

Няма логика родителите да отлагат срещата на детето си със стоматолог и после да страдат заедно с него, когато го боли зъбче. Зъбната плака, кариесът, пулпитът и неправилната захапка могат да бъдат избегнати, ако се направи своевременна профилактика на млечни зъби. Не става дума само за ежедневната хигиена, а за провеждане на професионално детско стоматологично обследване и профилактични мерки, които спират патологичните процеси. В зависимост от състоянието на зъбите, специалистът предлага ефективни процедури с качествени материали, без болка и неприятни усещания.

– Превенция

Силанизирането или херметизацията на фисурите е един от ефективните методи за превенция на кариесите. Фисурите са естествен релеф на дъвкателните зъби, в ямките на които се задържа храна (зъбен налеп), начало на кариозен процес. Покриването на фисурите с полимерен слой създава механична защита на зъба от микроорганизми. Процедурата е безболезнена – фисурите се почистват със специална четчица, измиват се с вода, подсушават се с въздух и се нанася покритието. Силанизирането има противомикробно действие и способства за по-бързо „узряване” на зъбния емайл. Херметизацията се оглежда от стоматолога при следващи посещения и, ако някъде се изтрие, се нанася нов слой.

Флуоризацията е друг ефективен способ за укрепване на емайла и защита на детските зъби от кариес. Специалният гел с флуор може да се нанася както на млечни, така и на постоянни зъби. Прониквайки в емайла, флуорът се съединява с калция и фосфора и създава надеждна защита срещу бактериите. Флуоризацията е абсолютно безболезнена и безопасна. Обикновено е завършващ етап след професионално почистване на зъбите. За малките се препоръчва да започне около двегодишната им възраст, когато зъбките им са крехки, не са достатъчни минерализирани и са податливи на киселината, отделяна от бактериите. Родителският контрол за личната хигиена на по-големите деца е по-слаб и това е времето на поява на най-много кариеси. С флуоризация 2 пъти годишно, тези неприятности ще се избегнат, но с едно уточнение – не може да се защитят вече поразени от кариес зъби. Процедурата се препоръчва преди поставянето и след свалянето на брекети.

Плаката е свързана с особеностите на микрофлората в устата на децата и с наличието на бактерии, които образуват светъл или по-тъмен тъмен пигмент. Той се среща доста често върху млечни зъби, но понякога засяга и постоянните. Родителите се тревожат от появата на тъмни петна, но истината е, че и непигментираният бактериален слой е опасен. Ако плаката се натрупа в достатъчно количество, тя се втвърдява, превръща се в зъбен камък и възпалява венците. Затова почистване е задължително. Процедурата е безболезнена и дори приятна за децата. Изразява се в  почистване и полиране на зъбките с четка и специален гел. Натрупванията от бактерии и размекната храна се отстраняват напълно, като емайлът по никакъв начин не се уврежда. Родителите получават инструкции за по-добър контрол върху хигиената на детската уста в домашни условия, включително и с използването на антиплакови таблетки. Таблетката се дава на детето за смучене след измиване на зъбите и тя оцветява местата с не добре почистената плака. И миенето на зъбките се повтаря. Така детето се научава как правилно да почиства зъбите си и да ги предпазва от кариес.

– Лечение на кариес

Млечните зъби имат тънък и чувствителен емайл и бързо се увреждат от кариес. В същото време, много родители смятат, че не си струва да се лекуват млечни зъби, защото сами ще паднат и ще изникнат постоянни. Само че, дори и да е млечен, кариозният зъб е огнище на инфекция, която попада в детския организъм. Тези ранни кариеси могат да са свидетелство, че бременността не е протекла както трябва, тъй като зачатъците им се формират още в първия триместър. Вторичните причини за поява на кариес са лошата или никаква устна хигиена при появата им, дългият контакт на зъбния емайл с млечна и сладка храна, особено при заспиване с шише мляко с биберон. Последният навик поразява предните горни и долни резци. Процесът бързо обхваща цялата повърхност на зъбите. В някои случаи, това може да протича безсимптомно. Дори и при отсъствие на видими причини за тревога, се препоръчва детето с млечни зъби редовно да се води на профилактични прегледи, за да се лекува навреме и да не се допусне разрастване на инфекция и заразяване зачатъците на постоянните зъби. При подозрение за възпалителен процес или скрит кариес, се прави рентгенова снимка. Най-честото лечение на детски кариес е традиционно: бормашина и запълване с композитен материал. С местна анестезия или без нея, увредената тъкан трябва да се премахне. За да не се превърне това в травмиращ за детето момент, то се уговаря и разсейва предварително – общуването със стоматолога е в лека, игрова форма, а причиненият дискомфорт веднага се поощрява с похвала или награда. Позитивната настройка на родителите се предава на детето и е от голяма помощ за лечението. Психологическите похвати успокояват детето, но за да не изпита и най-малка болка от работата на машинката, се използва спрей за местна анестезия – с приятен вкус на плодове. Ако пациентът е твърде малък или е дете със специални потребности, може да се постави под обща наркоза.

– Лечение на пулпит

Дори и без посещение в клиника, един родител бързо разбира, ако в устата на детето му се развива възпалителен процес. Видимо петно кариес, увеличени подчелюстни лимфни възли, кървене от венците по време на хранене, са основните признаци на инфекция. Ако се появи болка от сладко, кисело, студено или топло, ако болката се засилва през нощта и се разпространява към ушите, очите или главата, това вече е пулпит – кариесът е преминал през твърдите зъбни тъкани и е възпалил пулпата. Как ще се проведе лечението, зависи от окончателната диагноза, която се поставя в кабинета след преглед – колко е разрушена коронковата част, какво е състоянието на костната тъкан, има ли зачатък на постоянен зъб. В някои случаи, жизнеспособността на пулпата може да се съхрани напълно или частично. В други ситуации се налага отстраняването ѝ. Пулпитът в детската стоматология може да се излекува напълно в 1-2 посещения. Колко време ще отнеме процедурата зависи от  костната тъкан, разположението на околните зъби и съдействието на детето.

При приложено навреме лечение на пулпит на млечен зъб:

 • Зачатъкът на постоянния зъб продължава да се развива нормално;
 • Физиологичното стопяване на млечния корен завършва в срок;
 • Детската челюст се развива симетрично;
 • Захапката съответства на възрастовите норми;
 • Дъвкателните и говорни функции са без аномалии.

– Лечение на периодонтит

Причина за възпаление на дълбоките вътрешни тъкани на зъба –периодонтит, е неизлекуван кариес на млечните зъби. Кариесът на млечните зъби протича много бързо и последствията са сериозни. Основните симптоми на периодонтит са остра болка, която се засилва при натиск на зъба и възпаление на венеца около него. Хроничният периодонтит може да протича и абсолютно безсимтомно за детето  в периодите между обостряне на състоянието. Лечението на заболяването е достатъчно сложно, не се отличава от това при възрастните и изисква време и прецизност. Започва с рентгенова диагностика за точно определяне местоположението на възпалението. Препоръчва се лечението на периодонтит на млечни зъби да се провежда под обща наркоза, но всичко е индивидуално според пациента. След поставянето на анестезия, стоматологът почиства кореновите канали, дезинфекцира ги и отстранява възпалението. После каналите се запълват и зъбът се пломбира. Въпреки че млечните зъби са временни, ваденето им става само в краен случай, за да не се наруши нормалното израстване на постоянните зъби.

– Лечение на травми

Травмата на зъб винаги е голям стрес за детето, но за да се спаси зъба и околните тъкани, отиването на зъболекар е спешно. Например спасяването на избит постоянен зъб зависи от това колко бързо и правилно е оказана помощта. Детските стоматолози имат решение дори и за най-сложните случаи, като лечението на травмата се прави и на базата на точна цифрова диагностика. Какво да правят родителите в следните ситуации?

 • Детето е счупило зъб

Запазете спокойствие и потърсете парчето счупен зъб. Сложете го във физиологичен разтвор или вода и, заедно с него, отведете детето в стоматологичен кабинет. Ако не намерите фрагмента, счупеният зъб ще бъде възстановен с композитен материал. Особено внимание се обръща в случаите с повреден нерв на зъба. Ако виждате червена точка в счупения зъб – това е нерва – не давайте на детето да пие топло или студено. Счупените млечни зъби се изграждат също с композит, а ако травмата е минимална – само в пределите на емайла, се прави само леко полиране на зъба.

 • Детето е разклатило зъб

Ако след травмата зъбът е подвижен, може да се наложи шиниране, като се съединяват минимум три зъба – разклатеният и съседните. По всяка вероятност ще бъдат лекувани и каналите на разклатения постоянен зъб.

 • Детето е избило зъб

Намирането и правилното съхраняване на избития зъб е много важно, защото той може да се присади успешно. Това става също с шиниране към съседните зъби и се отнася единствено за постоянни зъби. Млечните не се връщат обратно на мястото им, за да не повредят зачатъка на постоянния зъб. Това не означава, че не трябва да заведете детето в стоматологичен кабинет. Нараненият венец трябва да се обработи от специалист, детето да се предпази от инфекция и да се провери с образна диагностика наранен ли е зачатъка на постоянния зъб.

Защо е важно да се посещава детски зъболекар

Добре е първото посещение при детски зъболекар да е след появата на първите млечни зъби или след навършването на 1 годинка. Следващите профилактични прегледи се правят на всеки 6 месеца. Повод за преглед е всеки проблем, който родителят забележи в устата на детето си. И най-важното –никога не се изчаква проблемът да се реши от само себе си. Понякога незначителна на пръв поглед промяна в зъба или венеца може да е нещо доста по-сериозно, което само специалист може да диагностицира. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-бързо и по-леко ще се получи желаният резултат. Повод  незабавно да се заведе детето на зъболекар е всяко едно от следните явления:

 • Зъбна болка;
 • Петна по зъбите – бели, жълти, кафяви, черни. Формиране на плътен налеп и зъбен камък;
 • Травма на зъб;
 • Неприятен дъх;
 • Чувствителни зъби;
 • Забавено изникване на зъби;
 • Аномалия на захапката;
 • Постоянно дишане през устата;
 • Инфекция на венец или вътрешна част на бузите, кървене;
 • Скупчване на зъби и растеж в неправилна посока;
 • Диастема (разстояние между предните зъби).

📌Дентална клиника Ортодент работи с НЗОК, тук може да разгледате какво покрива Здравната каса при зъболекар.

📌Дентална клиника Ортодент не извършва манипулации на деца под обща анестезия /упойка/.

Ако имате някакви въпроси свързани с услугите, пишете ни на office@ortodentbg.com.

С нашите специалисти може да се запознаете тук.

Цени при нашите детски зъболекари, може да разгледате тук.

В тези наши материали, може да се запознаете с още теми за „Детските зъби“

Детските зъби – какво да правя?

Детският стоматолог за пробивът на зъбите

Флуоризация на детските зъби

Call Now Button