Травми на детски зъби

Травми на детски зъби

Зъбните травми са увреждане на части или на целия зъб, заедно с корена, често включват разкъсване на венеца, нараняване на костта и други челюстни контузии, в следствие на механично въздействие. Това са най-честите травми при децата и повод за първо посещение при детски стоматолог. Обикновено се случва на около 4-5 годишна възраст, когато децата са много подвижни, не преценяват добре силите си. Описаните по-горе травми са остри, но често срещани са и хроничните, причинени от погрешно отродонско или ортопедично лечение, неправилна захапка или вредни навици като гризане на нокти, дъвчене на химикалка и др.

Съвети за първа помощ

Сваляне на анамнеза

Освен, че трябва да заведат детето на детски зъболекар навреме, родителите са длъжни да съобщят цялата информация около възникването на травмата. Докторът трябва да е наясно с времето на получаване, обстоятелствата, при които е получена, къде е станал инцидентът, имало ли е загуба на памет, какво е общото състояние на малкия пациент и нуждае ли се той от друга спешна помощ. Чак след това, детският зъболекар може да пристъпи към същинския преглед на зъба и съседните тъкани. Диагнозата се поставя след оглед и прицелна или обща рентгенова снимка, най-добре в 2 -3 проекции и след проверка жизнеспособността на пулпата. Ако лечението не започне навреме, може да се стигне до сериозни усложнения. Сред тях са ранна загуба на зъби, формиране на неправилна захапка, инфекция, която може да се разпространи и върху други тъкани.

Видове травми на детски зъби

На популярен език, видовете травми на детски зъби са 4: зъбът е счупен, зъбът е паднал, зъбът се клати или зъбът е набит във венеца.  Какво трябва да предприемат родителите във всеки един от тези варианти?

1. Счупен детски зъб

Когато става дума за деца, счупен зъб е почти нормално явление. Независимо дали е млечен или постоянен, детето трябва максимално бързо да се заведе на зъболекар и, ако е възможно да се занесе отчупеното от зъба парче. Така зъбът ще бъде реставриран по много по-естествен начин. Ако не се обърне внимание на травмата, на мястото на счупването се развива инфекция, която води до кариес. Ако зъбчето е счупено на нивото на камерата с пулпа, в която има жив нерв, детето изпитва силна болка.

2. Зъбът е паднал

Ако зъбът е паднал и той е млечен, детето се разделя с него, като при нормална смяна. Ако е постоянен, в сила е правилото на „златния час”. Т.е. колкото по-малко време е минало от травмата до посещението при стоматолог, толкова по-благоприятна е прогнозата за спасяването на детския зъб. В случай, че зъбът е паднал в пясък или на друго замърсено място, трябва да се промие с вода без никакви антисептици, като се държи за коронковата част. Не се трие и не се подсушава по какъвто и да е начин. Падналият зъб трябва да се занесе до кабинета на стоматолога влажен.Съхранява се в мляко, физиологичен разтвор или се поставя в устата на детето, от вътрешната страна на бузата

3. Зъбът се клати

Когато, в следствие на травма се измести млечен зъб, само детският зъболекар може да прецени дали да го съхрани, или не. Професионалната грижа за разклатен или изместен постоянен зъб е още по-належаща.

4. Набит зъб

Набитият навътре зъб е най-неблагоприятната от всички видове травми на детски зъби. В зависимост от възрастта и времето до смяна на млечния с постоянен зъб, набитият млечен зъб се отстранява, за да се избегне увреждане на зачатъка на постоянния зъб. Ако набитият зъб е постоянен и той е по-нисък от останалите в редицата, стоматологът определя методът на лечение и наблюдение във времето.

Класификация на травмите

Зад това популярно представяне на травмите на детските зъби, стои сериозна и прецизна диагностика на получените увреждания. Благодарение на това детският зъболекар се справя със ситуацията по най-благоприятен за малкия пациент начин. В зависимост от клиничните и параклинични изследвания, зъбните травми  се класифицират така:

Видове травми на зъби

Засягащи емайла:

Повредената е само коронката на зъба, появили са се хоризонтални или вертикални пукнатини, но цветът не се променя. Няма болка. Може да се реминализира, а може да се остави и без лечение.

Засягащи дентина: Оставеният на външни въздействия, в следствие от травмата дентин е най-прекия път за разрушаване на зъба и увреждане на пулпата. Възстановява се с композиционен материал.

Фрактура на емайла и дентина: Зъбите са чувствителни при докосване. Вижда се жълта част от дентина.

Фрактура на коронката или зъбният корен : Фрактурата може да е обща коронко- коренова без или със засягане на пулпата.  Независимо дали има кървене или смяна на цвета на зъба в сиво или розово, се налага спешно лечение, като не се изключва и екстракция. При травма само на коронката, тя се възстановява.

На пародонта:

Контузио: Зъбът не е подвижен и не е изместен. Реакцията е само при допир. Често остава без диагноза.

Сублуксация: Разклатен зъб, кървене, реакция при допир, необходимост от шиниране и последващо наблюдение жизнеността на пулпата.

Екструзивна и Интрузивна луксация: При екстразивната луксация зъбът се е изместил нагоре и е по-висок от останалите. Необходимост от шиниране и евентуално ендодонтско лечение. При интрузивната луксация зъбът е неподвижен, но набит дълбоко в костта. Лечението зависи от възрастта на пациента и степента на увреждане на костта.

Избиване на зъба: Алвеолата остава празна, но, ако зъбът е донесен навреме, съхранен е правилно и няма сериозни челюстни травми, може да се реимплантира с поставяне на шина, а в последствие да се приложи и ендодонтско лечение.

На костта:

Фрактури на максилата и мандибулата : при такова нараняване се изисква спешна медицинска помощ за правилно придвижване на детето до медицинския център. Състоянието е съпроводено със силна болка, с невъзможност да се формира захапка, с кървене от устата и носа и промяна на цялостното лицево изражение. Такава травма се лекува от екип от лицево-челюстен хирург и зъболекар .

На гингивата и оралната мукоза:

Разкъсване: Разкъсаните венец или орална лигавица се зашиват, след което се правят промивки. Ако се налага, се поставя ваксина срещу тетанус.

Контузия: Подкожен кръвоизлив, най-често срещан при малките деца и при по-големите, които се занимават със спорт.

Абразия: Лека повърхностна рана – одраскване или протриване, които при необходимост се остъргват от промиват.

Препоръки след лечение на травми на зъбите при деца

Детето задължително преминава  на определен режим на хранене, изключващ твърди, горещи и студени храни. Спазва се графика за наблюдение на лекуваната травма в продължение на поне 6 месеца. Спазват се препоръките на стоматолога и не се допуска занижаване на устната хигиена и конкретно на детските зъби.

Можете да се запознаете с нашия детски зъболекар – д-р Горяна Златанова тук.

📌Дентална клиника Ортодент не извършва манипулации на деца под обща анестезия/упойка/.

Надяваме се да сме били полезни и изчерпателни. Ако имате още въпроси по темата, отговори на тях може да откриете в другите ни материали за „Детските зъби“:

Пробивът на детските зъби

Кариес на ранното детство

Флуоризация на детски зъби

Тук може да се запознаете с актуалните цени на процедурите в клиниката.

Call Now Button