Кофердам [Пациентите го обичат]

Какво е кофердам

Кофердам е тънко латексово платно с рамка, служещо за изолация на един или няколко зъба от останалата част на устата по време на стоматологична процедура. Преди поставяне на кофердам, в платното се пробиват със специален инструмент определен брой и размер отвори за зъбите, върху които ще се работи. Повечето платна се произвеждат с вече направени отвори. Защитното приспособление се закрепва на работния участък с метална скоба (клампа). Използването на кофердам в зъболекарската практика започва още през 1867 г., но от тогава видът и материалите, от които е изработен, непрекъснато се усъвършенстват.


Защо се използва кофердам и за какво?

 Като облекчава достъпа до работната зона и осигурява максимална видимост, кофердамът значително улеснява стоматологичното лечение. Освен това – предпазва от попадане на кръв, слюнка и остатъчни елементи,  както в лекувания зъб, така и в гърлото. 

1. Кофердам в терапевтичната стоматология

 • Пломбиране: предпазва от влага и спомага за максимално добро прилепване на пломбата към зъба.
 • Лечение на зъбни канали: в устната кухина винаги има голямо количество микроорганизми, които не бива да попадат в канала и да предизвикат инфекции в костта или около самия зъб. Кофердамът е надеждна защита срещу възпаления в зъба и извън неговите предели. Каналите се третират със силни препарати и кофердамът  не позволява  те да попадат и да раздразват лигавицата в устата.

2. Кофердам в ортопедичната стоматология

 • При фиксиране на щифтове за изграждане и укрепване на зъбните тъкани.
 • При поставяне на коронки.

Посредством кофердам работното пространство се изолира от микроорганизми, които могат да предизвикат усложнения. Пломба, фиксирана след поставяне на кофердам, има по-дълъг срок на служба, понеже в нея не е попаднало дори и минималното количество влага, което човек отделя при дишане.


С какво кофердама е добър за пациентите?

 • Безопасност: Пациентът е защитен от такива неприятни ситуации като попадане в устната кухина и дори преглъщане на инструменти, композитни материали, разтвори за почистване на канали, лекарства и др.
 • Намаляване възможността от получаване на алергия към медикаментите, защото те не попадат в тъканите на устната кухина и не се поглъщат.
 • Дискомфортът от натиска на пръстите на стоматолога е сведен до минимум. Пациентът реално не усеща манипулациите, които се извършват в устата му.
 • Лигавиците в устата не изсъхват, защото не се използват памучни тампони и марли.
 • Ставите и лицевите мускули не се претоварват да държат устата  широко отворена за дълго време, защото процедурата се съкращава.
 • Изчезва рефлексът за повръщане, който понякога се появява при наличие на тампони в устата.
 • Пациентът може да преглъща слюнка през цялото време, без това да влияе на хода на лечението.
 • Решение за някои физиологични проблеми – голям език, масивни бузи и др. Използването на кофердам осигурява достигането на който и да е участък от зъбния ред без усилие от страна на стоматолога или неприятно изживяване за пациента.


Има ли недостатъци и противопоказания?

 • Закрепването на гуменото платно отнема време, но ако стоматологът е достатъчно опитен, става бързо. В оптималния вариант са нужни 4 ръце за поставяне на кофердам, като се използват и тези на асистента в кабинета.
 • Използването на защитното приспособление може да промени визуално цвета на зъба и да затрудни зъболекаря при избора на подходящ оттенък на стоматологичния композит. Илюзията се създава от яркия зелен или син цвят на кофердама.
 • Дишането през устата с латексово платно е невъзможно и процедурата може да се провежда само при добро носово дишане.
 • Кофердам не може да се използва, ако пациентът има алергия към материала, от който е изработен.
 • Неприложим е при лечение на зъби с брекети или на такива, които се намират под мост. Същото се отнася и при зъби с индивидуални анатомични особености.

Въпроси и отговори

Колко дебело е латексовото платно?

Дебелината на кофердама е приблизително такава като на медицинските гумени ръкавици.

Може ли кофердам да се използва при деца?

Кофердамът създава впечатление, че лечението се извършва извън устата и детето се чувства спокойно. Особен комфорт се създава за малките пациенти със силен рефлекс за повръщане, тъй като стоматологът не докосва езика, не използва памучни тампони  и нищо не се стича в гърлото на детето. Другото предимство е, че работното поле е изолирано и пациентът може от време на време да си затваря устата и да почива. Така може да остане по-дълго на зъболекарския стол спокойно и да позволи на зъболекаря да свърши повече работа.

Неприятна ли е за пациента миризмата на кофердам?

Кофердамът се произвежда с различни приятни аромати и не мирише на гума.

Каква е реакцията на кожата на лицето при допир с кофердам?

Латексовото платно е достатъчно еластично и не причинява неприятно усещане на кожата по време на стоматологичната манипулация. Ако има дори и малка вероятност от алергична реакция, се използва хипоалергичен кофердам. В други случаи може да се използва талк или да се постави книжна салфетка между латекса и кожата на лицето.

Колко висока е калкулираната за използване на кофердам цена?

Стоматологичните кабинети са оборудвани с рамка за многократна употреба, клещи и скоби (клампи). Цената на еднократните платна, като консуматив, е ниска и използването им не оскъпява лечението на пациента. В дентална клиника Ортодент лечението с и без кофердам е на една и съща цена.

Цените на зъболекарските услуги извършвани в дентална клиника ОРТОДЕНТ ще намерите тук.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук.

В нашия YOUTUBE канал може да се запознаете какво представляват стоматологичните процедури, които Ви предстоят.

Други теми, които ще представляват интерес за Вас:

Leave a comment

Call Now Button