Зъбни коронки [актуално 2024 година]
 • какво са зъбни коронки и кога се слагат
 • видове коронки на зъб – всички предимства и недостатъци
 • какво представлява самата процедура по поставяне на коронка
 • противопоказанията, кога НЕ трябва да се поставят
 • каква е грижата за тях
 • КОРОНКА НА ЗЪБ ЦЕНИ 2024 г.

Какво е зъбна коронка?

Зъбни коронки са популярен и достъпен вид микропотезиране и представляват цяло неподвижно защитно покритие на зъба с цел спиране на по-нататъшното му разрушаване и възстановяване на неговата функционалност. Съвременните зъбни коронки са изключителни естетични и не се отличават от съседните зъби. Навреме поставената коронка може да удължи живота на зъба с десетилетия и да предпази пациента от бъдещи проблеми и разходи.

Кога се слага коронка на зъб?

 • При силно разрушен зъб, за който реставрирането с пломба е невъзможно.
 • При необходимост да се промени формата, цвета или размера на зъба.
 • За защита на зъба при патологично триене на твърдите тъкани –  при бруксизъм и пр.

Видове зъбни коронки:

1. Металокерамични зъбни коронки:

Изпиленият естествен зъб се покрива с коронка от медицински или скъпоценен метал, върху който са нанесени няколко керамични слоя. Керамичната повърхност е близка по цвят до зъбния емайл и е съвместима с тъканите.Традиционната метална рамка е от кобалтово-хромова сплав. Ако основата е от благороден метал (медицинско злато, сребро, платина), покритието е с полупрозрачна керамика.

Предимства и недостатъци:

Металокерамичните коронки са най-достъпния като цена вариант за пациентите, който удовлетворява едновременно изискванията за надеждност и естетика. Основни техни предимства са устойчивостта и здравината, с които  превъзхождат другите алтернативи. Имат прилична естетика и експлоатационен живот до 15 години. Не задържат бактериална плака, което благоприятства за по-добрата хигиена в устната кухина.

Този вид коронки имат и своите недостатъци. На първо място е необходимостта да се изпили по-голямо количество зъбна тъкан (до 2 мм от всяка страна) и да се депулпират каналите. Металът прозира през керамиката и не са  подходящи за предни зъби. Влиза в контакт с тъканта на венците и може да причини рецесия на венците с откриване на зъбния корен.

При смъкване на венеца с времето се забелязва тъмна метална ивица, като е възможно и посиняване на венеца. Има риск от възникване на алергия към метала, използван за основа, дори и да е благороден. Симптомите за алергия са сърбеж в областта на венеца или езика, метален вкус в устата или оток около мястото на коронката. След време керамиката може да започне да се разслоява и да се отделя от метала и това води до поява на пукнатини и леко загрозяване на общия вид на коронката. Металокерамиката не се препоръчва за деца и за пациенти с болни венци, защото металът може да ги нарани.

2. Керамични зъбни коронки:

По структура те са изцяло керамични, без метална конструкция. Изглеждат изключително естествено, защото керамиката пропуска светлина и не се различават от натуралния зъбен емайл. Зъбните коронки от безметална керамика са най-добрият вариант за протезиране на естетически значими зони – резци и кучешки зъби. Масивната керамика повтаря структурата и нюанса на емайла. На цвят, керамичната коронка може изцяло да имитира външния вид на естествения зъб – светъл инцизален ръб, по-тъмен център и шийка. С помощта на керамиката може да се запази анатомичната форма на зъбите, като по този начин се поддържа съвместимостта на дъвкателните повърхности. Постига се прецизно прилепване на коронката към зъбната повърхност, което позволява минимизиране на риска от вторичната поява на кариес.

Предимства и недостатъци:

Те са една идея по-крехки от металокерамиката и поради тази причина се поставят на предните резци, върху които натоварването е по-малко. Ако се налага използването им за дъвкателни зъби, керамичната обвивка се комбинира с циркониева основа. Керамичните коронки са по-скъпи от металокерамичните, но имат изключителна близост по цвят с естествения емайл, заради отсъствието на метал.Те не се окисляват и не изменят цвета, който е избран при поставянето им. Керамиката защитава зъба от външните неблагоприятни въздействия, не предизвиква алергични реакции и възпаления на меките тъкани. Коронката от керамика е лека, комфортна и пациентът свиква много бързо с нея. За поставянето ѝ е нужно минимално изпиляване на зъба. Недостатък е, че не е подходящи за молари (6-7-8), за дълги мостове (повече от 3 единици), при бруксизъм и, ако опорната единица е тъмна.

3. Циркониеви зъбни коронки :

Циркониевият диоксид се счита за най-издръжливия материал за производството на протези. Сам по себе си, цирконият е непрозрачен, така че се използват няколко вида циркониеви коронки. По мнения на пациенти и специалисти циркониевите коронки са най-високото ниво от този тип протетика.

• Монолитните се считат за най-издръжливи, надвишаващи металокерамиката с 30% по този показател. Присъщата им непрозрачност (те са неестествено бели) ограничава употребата им до възстановяване на дъвкателната зона, въпреки, че зъботехникът може да ги оцвети допълнително. Монолитният цирконий е подходящ и за мост (до 5 единици).

• Многослойната версия повтаря структурата на истинския зъб. Протезата се състои от четири слоя циркониев диоксид. Всеки има различна степен на прозрачност. Технологията на производство максимално доближава външния вид на протезите до естествения. Винаги може да се избере цвят и нюанс, така че да не се открояват от съседните зъби.

Предимства и недостатъци:

Циркониеви коронки по мнения на специалисти и пациенти са най-добрият баланс по отношение на здравина и естетичен вид. Друго предимство е, че могат да се поставят на предни и задни зъби, включително и на импланти. Циркониевите коронки са с дълъг срок на годност, повече от 15 години. Прилягат точно към венеца и не го нараняват, в същото време, под коронката не могат да попаднат нито остатъци от храна, нито слюнка, в чиято среда да се размножават бактерии. Те са приемливото решение за пациенти, страдащи от алергии дори и към благородни метали – злато, платина и др. Благодарение на здравината на материала, са подходящи за всички групи зъби. В процеса на използване те не променя свойствата и цвета си. Стените на циркониевите коронки са по-тънки и обработката на твърдите тъкани също се намалява, като в повечето случаи зъбите остават живи. При микропукнатини, структурата на повърхността се самовъзстановява на молекулярно ниво. Циркониевите коронки решават проблема на хора с чувствителни зъби, на които, поради неприятното усещане при допир, е трудно да се постави коронка с метал. Материалът е естествен термоизолатор и защитава зъба при рязка температурна промяна. Недостатък е само малко по-високата цена, но срокът, за който те служат я компенсира в годините.

Циркониеви коронки на предни зъби

Специфични коронки:

1. Частични коронки от хибридна керамика

Това са познатите инлей, онлей и овърлей, но изработени от фотополимерна матрица за скелет и керамика за пълнител. Така се избягва недостатъка на металните и металокерамичните частични коронки да тежат и да се отлепват лесно. Хибридният материал е също толкова здрав и такава конструкция може да се поставя на дъвкателни зъби. Процедурата е микроинванзивна, без допълнително изпиляване, а резултатът е естетично и прецизно възстановяване на зъба.

2. Фасети – частични коронки по видимата повърхност

Въпреки популярността си като добър вариант за предни зъби, фасети могат да се поставят и на задните. Обикновено обхващат само видимата страна на зъба, но може да се залепи и на страничните му повърхности. Изработват се от хибридни керамики и композит. Цирконият не е за препоръчване, защото трудно се фиксира към емайла. Необходимо е леко изпиляване на зъба, но при някои пациенти това не се налага.

Временни коронки

Функцията на временната коронка е да защитава вътрешните тъкани на зъба и подготвения отвор до момента на изработване на постоянна коронка. Временна мярка може да е необходима в етапите на стоматологично лечение, когато е извършена интервенция във вътрешните тъкани, след инсталирането на имплант или на междинен етап от производството на постоянна коронка. Временната коронка изпълнява и естетическа задача за поддържане целостта на зъбната редица, особено ако възстановяването на предните зъби изисква реставрация. За изработката на зъбни временни корони се използват материали с ниска якост, които се отстраняват от повърхността на зъба, без травматизиране. Тъй като експлоатационният живот на временните коронки е средно 2-3 седмици, те са акрилни или пластмасови. Процедурата е безопасна, но поради недостатъчната здравина на материала, използван за изработката на временни корони, този тип протези не се поставят при бруксизъм и дълбока захапка. За противопоказание се счита детската възраст и алергия към материала, използван за направата на короната.

Дълговременни коронки

Изработват се от полиметилметакрилат и се ползва по-продължително време – до 6 месеца. Имат висока естетика, тъй като материалът, от който се правят е предварително оцветен в стандартен зъбен нюанс, като има и такъв с преливане на цвета в дълбочина. Дълговременната коронка се полира добре и не дразни венеца. Подходяща е при двуетапно имплантиране, при предстоящо инсталиране на мостова протеза, при патологична абразия на зъбния емайл или лечение на пародонтоза.

Използването на дълговременна коронка е наложително за:

• Предотвратяване изместването на зъбите по целия ред;

• Улесняване адаптирането към наличие на протеза в устната кухина;

• Предотвратяване атрофията на зъбните тъкани;

• Равномерно разпределяне на дъвкателния товар;

• Предпазване от пулпит;

• Изключване проникването на инфекция в тъканите на зъба.

Цената за поставяне на временни и дълговременни корони е ниска и може да бъде включена в процедурата по имплантиране или протезиране.

Постоянни коронки

Постоянните коронки се слагат със срок на ползване от минимум 10 години. Това са металните, металокерамичните, керамичните и циркониевите коронки. Те са достатъчно здрави, за да издържат дългогодишно натоварване от дъвкателния процес и благонадеждни, за да не позволят разрушаването на зъбните тъкани, които покриват.

Процедура за поставяне коронка на зъб

 • Преглед на цялата устна кухина от страна на стоматолога. Ако се налага – рентгенова снимка на проблемния зъб. Определяне материала за протезиране в зависимост от общото заключение на стоматолога, мястото на зъба и желанието на пациента.
 • Подготовка на зъба. Отстраняване на остатъците от стара пломба, лечение на кариес или друг проблем, ако е установен.
 • Изпиляване на зъба, за да се фиксира коронката максимално точно, това изпиляване бива два вида:
 • Прагово изпиляване: използа се като преход между керамична или металокерамична коронка и твърдите зъбни тъкани. Зъбът се изпилява така, че в областта на шийката му се оформя праг, до който ръбът на коронката приляга плътно и не може да се смъкне надолу и да нарани венеца.
 • Безпрагово изпиляване: не се прави праг, а се изпилява и част от зъба, който е обвит от венеца. Така коронката навлиза по-дълбоко и шинира корена, като цялата конструкция придобива по-голяма стабилност.
 • Ако естествената коронка на зъба е много разрушена, се изгражда нова основа за поставянето на микропротезата. Често това е съпроводено с поставяне на щифт в корена на зъба.
 • Сваляне на отпечатък със стоматологичен восък. Прави се с цел новата коронка да пасне идеално върху зъба, да не променя захапката и дъвкателната способност на челюстта. Това е важно не само от естетична гледна точка, но и за да се подсигури по-дълъг живот на самата коронка. На този етап се избира и цветът на бъдещата конструкция.
 • През времето докато коронката се изработва, стоматологът поставя временна защита на зъба (покритие или пломба).
 • Готовата коронка се изпробва и, ако се налага, се коригират някои дребни детайли за да се впише идеално в зъбния ред. След това се закрепва върху зъба със стоматологичен цимент и се полира до напълно завършен вид.

Противопоказания за поставяне на зъбни коронки

1. Бруксизъм (неволно скърцане със зъби). В тези случаи се препоръчва предварително лечение или използване на специално покритие на зъбите през нощта.

2. Остри възпалителни и инфекциозни заболявания в устната кухина и травми на слизестата обвивка. Стоматитът, пародонтозата, пулпитът и други заболявания на зъбите и венците също са сериозна пречка за поставяне на коронки и мостове.

3. Зъбни коронка не се препоръчва на бременни жени и кърмачки. Ако такава пациентка се нуждае от спешно лечение, зъбът се реставрира с композитен материал или се слага силиконова протеза докато стане възможно поставянето на коронка.

Грижа за зъбни коронки

Едно от преимуществата на тези видове микропротезиране е простата грижа, която по нищо не се отличава от обичайното ежедневно поддържане на устната хигиена: миене на зъбите поне 2 пъти дневно с неабразивни пасти и ползване на вода на уста. Доколкото мостът е цялостна конструкция без междузъбни пространства, не може да се ползва конец за зъби, но има други начини за почистване на труднодостъпните места под протезата. След поставянето на мост, стоматологичните прегледи трябва да са поне през 6 месеца за профилактичен оглед и професионално почистване. Тези мерки предпазват венците от възпаления и други инфекции и удължават срока на служба на микропротезата.

Колко струват зъбни коронки?

За щастие на пациентите, качеството на зъботехническите услуги и на материалите се вдигна много през последните години, докато цените се запазват на съвсем нормални нива. Работим с екип от отлични специалисти, прецизни зъботехници и най-висок клас материали. А нашите цени може да видите по-долу.


Цените на всички видове зъбни коронки

Екипът на дентална клиника „Ортодент“ 

Случаи от практиката

Видеа с наши процедури


Още полезни материали:

Зъбно протезиране

Зъбни импланти

Бондинг

Фасети

Изграждане на зъби-всички варианти

Call Now Button