Местопазител [Спаси бъдещите зъби]

Местопазител на зъб – кратко описание

Местопазител е специален апарат за профилактика, използващи се при преждевременна загуба на млечен или липса на постоянен зъб. Целта е да се гарантира място за изникване на постоянен зъб и така да се предотвратят бъдещи деформации на зъбно-челюстния апарат или да се запази мястото на липсващия постоянен зъб до извършването на естетичното протезиране.

Функция на местопазителя при липсващ млечен зъб

Докато детето расте, челюстите му се променят и това до голяма степен зависи от млечните зъби. Те прехвърлят дъвкателния товар върху костта, като по този начин стимулират метаболитните процеси в нея. Челюстите постепенно се разширяват и малко преди смяната на млечните зъби с постоянни, между млечните се появяват празнини (така наречените треми и диастеми). Това е така, тъй като размерът на постоянните зъби е по-голям и е нужно достатъчно място в зъбната дъга. Когато преждевременна загуба на млечен зъб, развитието на челюстта в тази област се забавя. Зъбите, разположени от двете страни на дефекта, постепенно се придвижват към празнината. При настъпване на времето за поникване на постоянните зъби, те може да нямат достатъчно място за това. Започват да се притискат в зъбната редица под ъгъл и изникват на повърхността по-късно от термина. Местопазителят заменя млечните зъби, отстранени много преди естествената им подмяна. Не позволява на захапката да се деформира и запазва място за изникване на постоянни зъби. Най-разумнто решение при загуба на зъб е да се обърнете към ортодонт или зъболекар за консултация.

Функция на местопазителя при липса на постоянен зъб

Празнината от липсващ постоянен зъб се решава с ортодонтско решение – поставяне на мост или имплант. Но не винаги е възможно тези процедури да се извършат незабавно, съседните се разместват, а зъбът от срещуположната дъга израства във височина към празното място. Променя се дъвкателното натоварване, а естетиката се разваля. При липсващ зъб в ортодонтското лечение, решението е изработване на изкуствен зъб от пластмаса, който изпълнява ролята на местопазител. Този пластмасов зъб е в състояние да подготви пространството за поставяне на зъбен имплант и след приключване на лечение с брекети. Изкуственият зъб изпълнява естетична роля, нивелира зъбната дъга и оставя необходимото пространство за постоянния зъб.

Какви видове местопазители има?

В зависимост от това как са фиксирани, местопазителите биват:

Неснемаеми (фиксирани)

• Конструкция, наподобяваща пръстен с примка. Пръстенът се поставя върху единия млечен зъб, разположен до дефекта, а примката се опира до съседния. Устройството може да бъде направено от пластмаса или стомана. Предназначението му е да запази празното място, останало след падането на млечния зъб.

• Местопазител с коронка и телена конструкция. Запазва мястото, но не възстановява дъвкателната функция. Коронката служи за опора и не пречи на нормалната оклузия. Преди изработването на устройството, трябва да се вземе отпечатък. Използва се при един липсващ зъб.

• Местопазител с две коронки и хоризонтална гредичка, запоена неподвижно за тях. Ограничава придвижването на съседните на празното място зъби.

• Лингвална дъга – запазва мястото на няколко липсващи зъба в страничните участъци. За поставянето й е необходимо наличието на 4 постоянни резеца на долната челюст в устната кухина.

Снемаеми (подвижни):

Представляват пластмасови пластини за цялата челюст с изкуствени зъби в липсващата зона. Снемаемите местопазители възстановяват обичайната дъвкателна функция и съкращават времето за изникване на постоянния зъб при децата. Те са по-добре издържани в естетическо отношение и по-лесни за поддържане на хигиената. Периодът на привикване е по-кратък. Наподобяват частична подвижна протеза с куки или пластмасови изкуствени зъби, подбрани по форма, големина и цвят, в съответствие със съседните. Подвижните пластини с изкуствени зъби могат едновременно да запазват местата на липсващи зъби и да работят като ортодонтски апарат, например за разширяване на зъбната редица.

В кои случаи децата имат нужда от местопазител на зъб?

Основните индикации са:

• Ранно изваждане на млечен зъб;

• Загуба на зъб поради разрушителна резорбция на корена;

• Запазване на място след пълно изместване на зъба;

• Първична адентия на рудимента на постоянен зъб.

Задължително ли е използването на местопазител при преждевременна загуба на млечен зъб?

Не. Ортодонтът трябва да направи преценка по рентгенова снимка за времето на пробива на постоянен зъб на мястото на изгубения млечен. В случай, че зъбът е на път да започне да расте, местопазител не се поставя. Не се използва и за заместване на млечните резци (предните 4 зъба), тъй като загубата на място в тази област е изключително рядка.

Какво ще стане, ако зъбите вече са започнали да се движат?

В този случай, ако постоянните зъби все още не са започнали да растат, зъболекарят поставя специален местопазител с пружини за подравняване на зъбната редица.

Има ли дискомфорт при носенето на местопазител на зъб?

Ако е направен професионално, местопазителят на зъб не трие повърхността на меките тъкани и не причинява болка. Свикването с устройството е бързо, не пречи на храненето или говоренето. След поставянето му, стоматологът дава препоръки относно грижата и честотата на контролните посещения в клиниката.

Колко време се носи местопазител на зъб?

Конструкцията се носи постоянно, като времето зависи от състоянието на реда и отделния случай за корекция. От момента на загубата на млечния зъб и започването на растежа на постоянния минават средно две до три години. След поникването на постоянния зъб, местопазителят се отстранява, а процесът на растеж се контролира от лекар. Ако липсва зачатък на постоянен зъб, носенето на местопазителя продължава до формирането на постоянна захапка, тоест до 18 години. След като захапката вече е установена, липсващият зъб се замества с протеза.

Каква е цената на местопазител?

Цената на местопазителя зависи от точния дизайн, броя на единиците за инсталиране и други параметри. Поради това се извършва предварителен преглед и, ако е нужно, се обработват меките тъкани и съседните зъби.

====================================================================

С нашия екип от специалисти може да се запознаете тук.

Цените за всички процедури, може да разгледате тук.

Leave a comment

Call Now Button