Периодонтит-гранулом: Колко е опасен

1. Периодонтит – какво представлява заболяването

Периодонтит/зъбен гранулом/ е възпалителен процес в тъканите, разположени в областта на върха на корена. Това е сериозно заболяване, съпроводено от силна болка. Сериозността на периодонтита не се преценява само по болката, но и по опасността от разпространение на инфекцията в организма и увреждане на различни органи като сърцето, бъбреците и ставите. Един периодонтит може да доведе до сепсис и остеомиелит (загнояване и разрушаване на челюстната кост).


2. Какво го причинява и какви са симптомите

Периодонтитът възниква по различни причини, но основните са:

Неизлекуван навреме кариес, довел до пулпит. Бактериите, които поразяват зъбните тъкани, достигат до периодонта и инфекцията започва бързо да се развива и да поразява околозъбните тъкани.

Травма от силен удар в челюстта с тежък предмет или системни микротравми – чупене със зъби на ядки или костилки.

Грешки в ендодонтско лечение. Коренът се възпалява от химическо изгаряне при обработка на каналите, от алергична реакция към лекарствен препарат, при непълно излекувано инфекциозно огнище или от увредени стени на канала. Коренът може да се повреди при поставяне или отстраняване на щифт – самостоятелен или лят заедно с коронката.


3. Как протича периодонтитът

Най-честият периодонтит е предшестван от нелекуван кариес, постепенно разрушаване на зъба и разпространяване на възпалението в пулпата. Започва с лош дъх и с дискомфорт от натиск, заради който пациентът несъзнателно започва да дъвче храна само от едната страна. В такава ситуация болката може периодично да се появява и да изчезва, да се подтиска с аналгетици и не винаги е сериозна причина за пациента да посети спешно стоматологичен кабинет. Междувременно възпалението излиза от корена и засяга съседните тъкани. Симптоматиката се развива според вида на периодонтита – остър или хроничен. При острия вид, пациентът чувства силна болка и не може нормално да се храни. Болката се засилва от гореща храна и намалява от студена. Появява се подпухване на венеца и меката тъкан на лицето от страната на болния зъб. Болката създава илюзия, че зъбът се е уголемил. С времето, острите симптоми на периодонтита затихват и пациентът започва да мисли, че повече няма да има проблем с този зъб. Но това съвсем не е така. Просто периодонтитът преминава от остър в хроничен. А после отново влиза в остра фаза. Така че и острият, и хроничният периодонтит трябва незабавно да се лекуват.

В случай на хроничен периодонтит, болката е по-слаба, но именно при нелекуване на тази форма, инфекцията започва да се разпространява из целия организъм. Остеомиелит на челюстната кост и гнойните възпаления на меките тъкани са най-страшните усложнения на заболяването, наречено периодонтит.


4. Видове периодонтит /зъбен гранулом/

Периодонтитът протича в хронична или остра форма, но всяка от тях има своите подвидове и етапи на развитие:

Хроничен периодонтит

• Фиброзен: Първият стадий, през който почти няма болка или други симптоми. Болният зъб може да е с променен цвят от некротичната пулпа, но самият зъб да е безболезнен при палпация. Установява се с рентгенова снимка, на която се виждат разширени периодонтални пукнатини около върха на корена.

• Грануломатозен: На мястото на възпалението се образуват грануломи от епителна тъкан. В зависимост от местоположението и размера си, грануломът може да бъде напипан като възелче през венеца. А с рентген се вижда като окръглена костна деструкция. Като резултат от различни фактори в центъра на гранулома може да се оформи кухина, която става начало на радикуларна киста. Кистата расте незабележимо и бавно, като притиска и изтънява околната костна тъкан.

Диагностиката на хроничния периодонтит се усложнява от слабата симтоматика, която е сходна на други заболявания и патологични процеси, като усложнен пулпит, например. Затова най-сигурната диагностика е с рентгеново изследване, от което стоматологът може да види как изглежда корена и какво се случва около него.

Остър периодонтит

• Фаза на интоксикация: Пациентът изпитва постоянна нощна болка и тежест около болния зъб. Болката при натиск е рязка и много силна.

• Ексудативна фаза: Болката става нетърпима и отслабва само след прием на обезболяващо лекарство. Ексудативната течност постепенно преминава в гной. Появата на пулсираща болка е сигнал за загнояване. Болката се обостря от най-малкото докосване на зъба. Пациентът има усещането, че зъбът е по-висок от другите. Тъканите в областта на възпалението отичат, лимфните възли стават болезнени. Острият стадий може да продължи от няколко дни до 2 седмици. В зависимост от местоположението на гнойта, може да ясно да се определят 4 фази на развитие на гнойния периодонтит:

 • Периодонтална фаза, при която гнойта е около върха на корена.
 • Вътрекостна фаза, когато гнойният секрет е проникнал в костта около зъбния корен.
 • Субпериостална фаза – най-болезнена, гнойта е минала през костта и вече в надкостницата.
 • Подлигавична фаза – периодонтален абсцес.

5. Какво е лечението на периодонтита /зъбен гранулом/

Лечението на периодонтита предполага пълно овладяване или отстраняване на възпалението и максимално съхраняване на анатомичната цялост и функция на зъба. Главната цел на специалиста е да изчисти гнойта от зоната на възпаление и най-добре е да направи това през корена на зъба. Така началната фаза на остър периодонтит може да се размине само с почистване на канала, анисептична промивка и поставяне на временна пломба. Ендодонското лечение винаги е за предпочитане.

Ендодонтско лечение

Първият етап от ендодонтското (консервативно) лечение включва:

• Преглед и рентгенова диагностика.

• Местна анестезия.

• Отстраняване на старите материали от изграждане на зъба и пломби, почистване на зъба и осигуряване на достъп до кореновите канали. Ако болният зъб е под коронка, тя се демонтира.

• Отстраняване на пулпата, ако зъбът е жив и механична обработка на каналите на корена.

• Разширяване и заглаждане вътрешната повърхност на каналите, антисептична обработка.

• Запълване на каналите с лекарство.

• Временно пломбиране на зъба.

• Назначаване на противовъзпалителна и обезболяваща терапия.

Вторият етап на ендодонтското лечение се провежда след 2-3 месеца:

• Резултатът от първоначалното лечение се проверява с рентгенова снимка.

• Временната пломба се отстранява.

• Кореновите канали се обработват и обеззаразяват отново.

• Ако лечението е дало ефект и възпалението е овладяно, кореновите канали се пломбират окончателно и се изгражда коронката на зъба.

Лечението на хроничната фиброзна форма на заболяването протича по същия алгоритъм, но в процеса на ендодонтската обработка, каналите не се разширяват.

Лечението на грануломния периодонтит ( когато тъканите не са унищожени напълно) изисква много повече време. Наред с противовъзпалителната терапия, стоматологът назначава имуностимуланти за регенерация на тъканите.

Ако периодонитът вече е преминал в друг стадий и са образувани пародонтални джобове, това вече е случай на разрушени свързващи връзки около зъба и проникване на бактерии в пародонта. На този етап е необходимо не само да се изчистят бактериите и възпалената тъкан на венеца, но и да не се позволи по-нататъщното им проникване в костната тъкан. И когато случаите са съвсем изпуснати за ендодонтско лечение, се налага оперативна намеса.

Хирургично лечение

Хирургичното лечение се налага само при някои форми на остър и хроничен периодонтит, тъй като консервативното лечение е ефикасно в 70-90% от случаите. Когато тъканите са силно увредени и няма възможност за ендодонтско лечение и когато медикаментите също не са дали резултат, се налага хирургична намеса. Методите за хирургично лечение в съвременната стоматология са:

• Резекция на върха на корена: Денталният микроскоп позволява да се извършват малоинванзивни операции на върха на корена, както и да се контролира пломбирането на каналите.

• Отстраняване на киста: Лазерните технологии помагат да хирурга да извършва безкръвни операции, при които рискът от повторна инфекция намалява.

Изваждане на зъба: Най-радикалната мярка, към която се прибягва само когато съхраняването на зъба е нецелезъобразно или невъзможно. Например няма смисъл да се остави в устата на пациента напълно изгнил или зъб в стадий на обострен хроничен процес на разпространение на инфекцията от върха на корена по други тъкани.

Периодонтитът/гранулом/ се лекува комплексно. Динамиката на оздравителния процес се контролира със съвременна апаратура за диагностика. Главната препоръка след лечение на периодонтит е спазването на всички предписания на стоматолога относно грижата за устната кухина и контрол на резултата от лечението на определен период от време.


Други заболявания и проблеми в устната кухина:

Цените за всички наши процедури.

Екипът на дентална клиника Ортодент.

2 Comments

 • Posted 1 септември 2022 06:50
  by MichaelVok

  my brother and I are elated to have found your web page, it’s exactly everything I have been dreaming for. The knowledge on the site is beneficial and needed and will help my family and friends twice a week. It seems like everyone gained a large amount of specifics concerning subjects on the site and the other hyper links and information really show it. I’m not typically on the internet all day long however when I get a break im usually scouring for this type of information or things closely having to do with it. I have two of my relatives that have developed a liking in this because of all that I have gathered about it and they will probably to visit the site since it is such an incredible score. I’m also facsinated in politics and dealing with the constant turns and twists in politics. If anyone gets a chance, check out at my site. [url=https://www.aandwassociates.net/industries-served/attorneys/][color=#000_url]law practice books handy to Wesley Chapel FL[/color][/url]

 • Posted 1 ноември 2022 05:10
  by health-hot

  An outstandіng share! I have just forwarded this onto a friend who ԝas conducting a little research on this. I used to bе checking continuously this website and I’m inspired! I used to be seeking this particular info for a very lengthy time. I am linking to this great post on my site. Thanks and good luck.

Leave a comment

Call Now Button