Изграждане на зъб [Вариантите]

Изграждане на зъби – процедурата

Изграждане на зъб е стоматологична процедура, с която се възстановява външния вид и загубената функционалност на зъбите. В стоматологията се използват различни методи за възстановяване на зъбни фрагменти, но изграждането е най-популярно поради големия избор от технологии и материали, позволяващи оптимален за пациента резултат. Коронковата част се възстановява с използването на миниатюрни протези и смеси за пломбиране. Изграждането не засяга съседни зъби, не променя дъвкателното натоварване и, като цяло, предпазва целия зъбен ред от бързо износване и разрушаване. Дори и различни за индивидуалните случаи, процедурите по изграждане на зъб са с минимална травматичност и не причиняват съществен дискомфорт. Със специално внимание се подхожда към пациенти с възпалени меки тъкани, с алергии към композитни материали и с бруксизъм.


Композитен бондинг

В зависимост от степента на увреждане на твърдите зъбни тъкани, изграждането се дели на две големи групи:

I.Изграждане при силно разрушен зъб, фрактура и умъртвен зъб

– изграждане на зъб с фотополимерна пломба

Разрушената коронкова част се възстановява с фотополимер – отразяващ светлината композитен материал. Фотополимерната пломба напълно имитира анатомията на естествените зъби, натоварването остава равномерно върху всички зъби и дъвкателната способност не се влошава. Фотополимерът е естетичен материал, който се слива визуално с околните здрави тъкани. Този вид пломби запечатват херметически чувствителните зъбни участъци, като при правилна грижа срокът им на експлоатация е повече от 10 години. Подходящи са за изграждане както на предни зъби (от естетични съображения), така и на задни зъби (поради здравината на материала). Зъбите, на които се поставят, в повечето случаи са живи.


– щифтово изграждане с фотополимерна пломба

Когато разрушеният зъб е умъртвен, в коренът му се поставя щифт – изкуствена опора за изграждане с композитен материал (в най-добрия случай с фотополимер). Щифтовете се изработват от титаниеви сплави, метал или фиброглас, които са съвместими с човешкия организъм и не предизвикват алергии. След циментирането на кореновия щифт, стоматологът изгражда зъба. Процедурата е подходяща за силно разрушени и изтрити зъби, при които фрактурата е над венеца и е запазена част от зъбния емайл.


– изграждане с пинлей (лят щифт)

Конструкцията с пинлей се използва в стоматологията от много десетилетия и е смятана за един от най-надеждните способи за възстановяване на силно разрушени зъби. Летият щифт е подходящ за опора когато е налице здрав или излекуван корен и поне малка част от зъба над венеца. Пинлеят се състои от две части.  Щифтова част се поставя в предварително разширен и подготвен коренов канал. Около втората част, стърчаща над венеца, зъбът се изгражда с помощта на фотополимер. Пинлеят се изработва от различни медицински сплави, от които зависи здравината му и цената на стоматологичната процедура. За по-естетично протезиране се предпочита циркониев пинлей. Летите щифтове издържат големи натоварвания и могат да се използват като опора и при повторно протезиране. Подходящи са за всички групи зъби.


– изграждане с щифтова корона

Този метод за микропротезиране се състои в изграждане чрез монолитно излята конструкция, която представлява коренов щифт със стабилна видима част над венеца, наподобяваща коронка. Разликата на това изграждане от използването на пинлей е, че коронковата част е излята плътно и е с размера на зъба, а не стои като стълбче, около което се наслагва фотополимер. Изграждането с щифтова коронка е удобно, здраво и позволява да се компенсират сериозни дефекти. Протезата се изработва в зъботехническа лаборатория по предварително взет от пациента отпечатък.Така буквално се спасява зъб, от който е останал само корен.

II.Изграждане при малко разрушен зъб

– изграждане на зъб с бондинг

Бондингът е често използвана технология за възстановяване на физическите, функционалните и естетичните свойства на малко разрушен зъб. Изразява се в нанасяне на композитен материал на повредения участък от зъба – слой върху слой. С помощта на бондинг може да се възстанови размер, форма и цвят на зъба или всички тези характеристики да бъдат подобрени. Процедурата не изисква особена инвестиция на пари и време. Композитът се нанася на тънък слой, втърдява се с ултравиолетово облъчване, нанася се нов тънък слой и така до края. На финалния етап се придава правилна форма на зъба, гланцира се и се полира. Резултатът се запазва в продължение на 5-7 години. Полимерните материали за бондинг са в огромно разнообразие на цветове и нюанси, за да не се отличава от естествения зъб на пациента. Понякога се използва само за да се изравни цвета на зъбите. Процедурата е подходяща при пукнатини, драскотини, кариеси, рецесия на венците, клиновидни дефекти, за запълване на междузъбно пространство, за корекции в размера или формата  на зъб. Бондинът е по-евтина алтернатива на керамичните фасети.


Бондинг на 6 зъба

– изграждане с керамична фасета

Керамичните фасети са пластинки, които заместват външния слой на предната част на зъбите. Те се залепват със специално лепило и понякога са най-бързата алтернатива на избелването, протезирането и ортодонтското лечение. Това е технология за щадящо микропротезиране. Керамичните фасети са светлопропускливи  и стоят по естествен начин в устата. Именно стъклоподобната им структура е основното им преимущество пред изграждането с бондинг. Освен това са по-устойчиви на оцветяване и, за разлика от фотополимерните фасети, не променят цвета си. За поставянето им са нужни средно 3 посещения в стоматологичната клиника. Използват се когато един или няколко зъба имат пукнатини или природни аномалии, при промеждутък между зъбите, при зъби с различна височина, петна, стари пломби, хипоплазия, клиновидни дефекти, къса коронка, патология на пародонта, както и от други естетични съображения. Смятани са за най-приемливи, тъй като са биосъвместими със съседните тъкани, изглеждат естествено и при правилна грижа за тях, служат по 20 и повече години. Дебелината им е 0,75-0,8 мм. Някои керамични фасети са тънки като люспи – с дебелина до 0,2 мм. Наричат ги холивудски или директни фасети и се поставят единствено за красота, като за тях не се изисква пилене на зъбите.

– изграждане с керамична корона

Керамичните коронки са безметална ортопедична конструкция. Произвеждат се от пресована керамика и са отлично решение за пациентите, които се нуждаят от естетично изграждане на зъб или имат алергия към метал. Те са здрави, не променят цвета си с времето и  идеално прилягат към венеца. Практически не се различават от естествения емайл на съседните здрави зъби. Използват се предимно за предни зъби и като единични протези. Независимо, че с коронки се решават сериозни проблеми като пълно отсъствие на частта на зъба над венеца, при избора на керамика за материал, надделяват естетичните изисквания.

Още информация за изгражданията може да откриете в тези наши материали:

====================================================================

Цени на процедурите по изграждане на зъб ще откриете тук.

За всякакви въпроси по темата може да се обърнете с въпроси към нашия екип специалисти на office@ortodentbg.com.

В нашия YOUTUBE канал може да се запознаете какво представляват стоматологичните процедури, които Ви предстоят.

С екипа ни от зъболекари може да се запознаете тук

Със случаи от практиката ни може да се запознаете тук.

Leave a comment

Call Now Button